Bokhandeln kämpar på trots svåra tider

Vimmerby bokhandel laddar upp för julhandeln och trots ständigt tuffa tider stretar man på och satsar bland annat på att anordna fler event för att locka besökare. "Vi tar en period i taget", säger ägaren Emma Harrysson-Karlsson.

"Vi tar en period i taget och jag vågar inte tänka så himla mycket framåt", säger Emma Harrysson-Karlsson på Vimmerby bokhandel.

"Vi tar en period i taget och jag vågar inte tänka så himla mycket framåt", säger Emma Harrysson-Karlsson på Vimmerby bokhandel.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-11-27 06:00

Emma Harrysson-Karlsson, som tillsammans med Lotta Daniels räddade Vimmerby bokhandel från nedläggning hösten 2020, står kvar som ensam ägare efter att Lotta valde att lämna skeppet till följd av privata omständigheter tidigare i år.

När Vimmerby Tidning pratar med henne är hon mitt uppe förberedelserna inför julhandeln. 

– Det är på gång och vi håller på för fullt och fyller på med varor, det kommer leveranser varje dag, säger hon.

Bokhandelns senaste event, en kväll med författartrion Pia Eriksson, Elin Rantatalo och Sara Borén Jedebäck, blev fullbokad och flera som ville besöka den blev tvungna att skriva upp sig på en kölista. 

– När vi tog över fick vi inte ha några event på grund av pandemin men sedan det blev möjligt har vi försökt ordna så mycket vi kan och det har blivit mer och mer välbesökt Vi ser generellt att det finns ett stort intresse, det är jätteroligt och vi är väldigt glada för det, säger Emma Harrysson-Karlsson.

undefined
Emma Harrysson-Karlsson står kvar som ensam ägare av bokhandeln efter att Lotta Daniels valde att lämna tidigare i år.

Hur går det för bokhandeln ekonomiskt? 

– Det är tufft att driva handel idag, så är det. Precis som i de flesta andra verksamheter så har våra inköpspriser gått upp jättemycket. Vi vill försöka pressa priserna till kund men det är omöjligt nu. Vi tar en period i taget och jag vågar inte tänka så himla mycket framåt, kanske för att jag på gott och ont är lite okunnig inom att göra prognoser eftersom jag inte har någonting att jämföra med.

Men ni kämpar på?

– Vi tänker att vi kör ett tag till i alla fall.

Hur ser du på konkurrensen med näthandeln nu jämfört med i början?

– Det är svårt att svara på eftersom jag inte hade jobbat med handel innan och därför inte har så mycket att jämföra med. Under pandemin var det jättetufft och min gissning är att många började handla på nätet då. Näthandeln är absolut vår största konkurrent och vi hör varje dag hur kunder jämför våra priser med de på nätet. 

Hur jobbar ni för att locka kunderna till er?

– Näthandeln kan inte konkurrera med vår miljö och vi försöker vara aktiva och visa att vi kan erbjuda mer än bara varorna, exempelvis författarkvällarna och andra saker runtomkring.

undefined
"Näthandeln kan inte konkurrera med vår miljö och vi försöker vara aktiva och visa att vi kan erbjuda mer än bara varorna, exempelvis författarkvällarna och andra saker runtomkring", säger Emma Harysson-Karlsson.

Något som gått över förväntan är försäljningen av vinylskivor. Emma Harrysson-Karlsson tycker själv att man ligger lite efter med men att det är roligt att ha nått fram till en ny grupp kunder.

– Vinylerna går jättebra! Dock önskar jag att vi hade mer tid att lägga på att fylla på och hålla vinylhörnan uppdaterad. Vi satsar mycket på begagnat men försöker hålla en viss nivå. Många kommer in och frågar om vi är intresserade av att köpa skivor och det är vi, men vi vill välja ut och tar inte bara emot ett helt parti, säger hon.

I dagsläget har bokhandeln i grunden fyra anställda, inklusive Emma, och enligt henne har inte särskilt mycket förändrats sedan hon tog över som ensam ägare.

– De som jobbar här har varit med i princip hela tiden och är ganska inarbetade, jag gör allt bakomarbete själv men vi hade den uppdelningen innan också, jag har inte jobbat mer utan vi har löst det på andra sätt, säger hon.

undefined
"Både julhandeln och bokrean är väldigt viktiga och stora perioder för oss", säger Emma Harrysson-Karlsson.

Julhandeln är viktig och efter den är det inte långt kvar till bokrean.

– Den kräver en helt annan och mycket större förberedelse än julhandeln, då behöver vi stuva om hela butiken. Det vi gör nu är mer att fylla på. Både julhandeln och bokrean är väldigt viktiga och stora perioder för oss, säger Emma Harrysson-Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!