– När det gäller den brittiska varianten så misstänker man att den är mer smittsam och har rätt goda skäl att tro det. Sen är man osäker på om den dessutom har en ökad dödlighet eller inte, samtidigt som om man får in en variant som är mer smittsam så får man fler sjukdomsfall och då också fler som blir svårt sjuka så konsekvensen kan ändå bli väldigt stor för samhället, säger Region Kalmars smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Hon berättar att nya rekommendationer om utökad övervakning av den nya mutationen kom från Folkhälsomyndigheten förra veckan.
– Man ska göra stickprov på tio procent av de som hittas, man ska skicka alla för typning som har varit i de aktuella riskländerna, man ska också skicka stickprover från större utbrott där man har minst tio fall kopplade till ett och samma utgångsfall och man ska också skicka när vi har större utbrott inom vård och omsorg, säger hon och fortsätter:
– Så vi kommer skicka betydligt mer på typning men jag tror inte att det räcker, även om vi utvidgar så tror jag inte det räcker.
Att få svar på de prover som skickas in för typning – vilket innebär att man undersöker om virusmutationen finns i provet – tar lång tid.
– Det vi ser är en metodik som bara finns på vissa platser och det tar väldigt lång tid att få svar. Det svaret vi fick igår var på någon som varit sjuk egentligen precis före jul. Det betyder att ska man vänta tre fyra veckor så kan man inte agera när svaret kommer utan då måste man agera redan när man har en misstanke att det kan vara något annorlunda.
Labbé Sandelin tror att det kan bli aktuellt att fundera över ytterligare restriktioner eftersom hon tror att övervakningen inte kommer att räcka.
– Då måste man fundera på: Är det så att man behöver införa ytterligare restriktioner? Är det så att man behöver titta på alla som har varit utomlands och att de kanske ska sitta i hemisolering när de kommer hem i sju dagar för att minska risken att föra smitta vidare?
– Det som är intressant när vi utökar övervakningen är hur pass utbrett det redan är i vårt län, för min misstanke är att det redan finns men jag kan inte alls säga i vilken omfattning. Men nu går det mesta under radarn tyvärr och det är ett problem, säger Lisa Labbé Sandelin.