Butiken flyttar ut och fiket har sagt upp kontraktet

Caféverksamheten i den centralt belägna lokalen vid Stora torget har sagt upp sitt hyreskontrakt. "En säkerhetsåtgärd", säger ägaren.

Green Fikas utbud är veganskt, glutenfritt och nötfritt. "Den här typen av fik går fint att driva i flera större städer, Malmö exempelvis, men här är det svårare när det ibland inte är en kotte på stan", säger Anna Rixman.

Green Fikas utbud är veganskt, glutenfritt och nötfritt. "Den här typen av fik går fint att driva i flera större städer, Malmö exempelvis, men här är det svårare när det ibland inte är en kotte på stan", säger Anna Rixman.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-05-22 06:00

Inom kort flyttar Affär Cirkulär ut och framtiden för Green Fika, ett helgöppet kafé på Stora Torget i Vimmerby, är oviss. Kontraktet för den unika lokalen har sagts upp, men konceptet kan leva kvar i en annan form.

– Det skulle kunna vara en lådcykel vi far runt med eller vad som helst. Green Fika behöver inte vara bundet till lokalen, men vi får se hur det blir, säger Anna Rixman som driver stället.

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om att Anna Rixman söker kreativa aktörer som vill dela lokalen. En stor anledning till det är att caféverksamheten inte behöver all den yta som finns, utan skulle må bra av att ha en mindre del av den.

Enligt Rixman har flera personer visat intresse för att hyra ett rum eller en plats i lokalen, men det projektet har för tillfället lagts lite på is.

– Det vore skönt att ha någon eller några att dela hyran med, och dessutom roligt med sällskap. Men jag har avvaktat att gått vidare med det för jag vet inte hur det kommer bli med saker och ting i framtiden, säger Anna Rixman.

undefined
Peter Björn och Anna Rixman med hunden Milou. Här tillsammans med Daniel Vigren - en frekvent besökare som planerar att ställa ut och sälja sina teckningar på fiket under sommaren.

Hon berättar att Evelina Fooladi som driver Affär Cirkulär, den butik Green Fika idag delar lokal med, har sagt upp sitt kontrakt och kommer att flytta ut inom kort. Nu ligger huvudfokus på att hitta någon som kan ersätta henne.

– Det skulle kunna vara en butik, ateljé eller vad som helst egentligen. Så länge det inte är någon som säljer kött eller så är jag nöjd, säger Anna Rixman med hänvisning till fikets veganska utbud.

undefined
Green Fikas utbud är veganskt, glutenfritt och nötfritt. "Den här typen av fik går fint att driva i flera större städer, Malmö exempelvis, men här är det svårare när det ibland inte är en kotte på stan", säger Anna Rixman.

Att Fooladi sagt upp sitt kontrakt bekräftar hon själv i ett mejl till Vimmerby Tidning. Hon kommer att flytta ut med sin butik den första juni, men företaget kommer inte att läggas ned.

"Jag har landat i att det är det textila återbruket och sömnaden jag vill fokusera på. Därför "avvecklar" jag själva butiksdelen med second hand-varor för barn, men företaget lever vidare. Försäljningen av min återbruksdesign gick över förväntan förra sommaren, så den delen kommer jag försöka utveckla", skriver Evelina Fooladi.

Det har även ryktats om att Anna Rixman sagt upp hyreskontraktet för Green Fika.

Stämmer det?

– Ja, så är det. Det har med att göra att kontraktet vi har sträcker sig över en treårsperiod och det har en uppsägningstid på nio månader. Jag har sagt upp det nu lite som en säkerhetsåtgärd eftersom vi inte vet om det kommer gå att fortsätta caféverksamheten här i framtiden, det kommer vi att behöva utvärdera.

Anna Rixmans kontrakt löper ut i april 2025 och i nuläget är det osäkert om hon kommer att förlänga det. Hon förklarar att hon länge varit fast i tanken att Green Fika måste ha en lokal för att kunna existera, men det har hon släppt.

– Det känns skönt att ha landat i att Green Fika som koncept inte behöver gå i graven bara för att vi inte har kvar lokalen. Vi kan fortsätta baka till olika event, vara runt och sälja fika eller så.

undefined
Anna Rixman driver inte bara ett fik, utan jobbar också som lärare i Hultsfred. "Tanken var att jag skulle jobba mindre som lärare och mer här med tiden, men det går inte ihop ekonomiskt".

Blir inte det tokigt om ni har sagt upp kontraktet, men samtidigt letar andra som kan dela lokalen med er?

– Jag har pratat med Fogelvik som äger fastigheten och fått tillåtelse att spana efter hyresgäster som kan flytta in.

Tills vidare kommer Green Fika fortsätta sin verksamhet i den centrala lokalen. Anna Rixman hoppas på att det kommer vara mer folk i rörelse på torget under sommaren än det varit hittills under året, och att det ska göra att fler hittar till dem. Under juli månad kommer de att satsa på att hålla öppet tre dagar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!