Bemöter kritiken mot ishallssatsningen: "Tråkigt"

Reglerna för hur en ishall ska se ut i Hockeyallsvenskan är inte förhandlingsbara. Därför fanns det inte något alternativ när Vimmerby kommun satsade över fem miljoner kronor på ishallen, enligt Lars Johansson (V), som bemöter den senaste tidens kritik.

Vimmerby kommun har satsat 5,6 miljoner kronor på att rusta upp VBO Arena, så att VH ska kunna spela i Hockeyallsvenskan. Rätt eller fel? Det råder det delade meningar om.

Vimmerby kommun har satsat 5,6 miljoner kronor på att rusta upp VBO Arena, så att VH ska kunna spela i Hockeyallsvenskan. Rätt eller fel? Det råder det delade meningar om.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-09-19 18:00

Det har lyfts kritik mot att kommunen satsat 5,6 miljoner kronor på att anpassa ishallen till de krav som ställs av Svenska Ishockeyförbundet för ett lag i Hockeyallsvenskan. På onsdagen publicerade Vimmerby Tidning en insändare där skribenten sågade satsningen och menade att det är fel att lägga så mycket pengar i kristider på ishallen.

Senare under dagen publicerades ytterligare en insändare med rubriken "Självklart ska Vimmerby ha en ishall som håller måttet".

Lars Johansson (V) är ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Vad tänker du om kritiken mot satsningen på ishallen?

– Jag förstår väl att man kan tycka det är tråkigt och gärna ställer saker mot varandra speciellt om man inte är intresserad av hockey. Men min grundinställning är att en kommun ska ha olika bitar. Kommunen har en gång valt att ha en ishall och har föreningsstöd både mot breddidrott och elitidrott.

Lars Johansson säger att det inte är något alternativ att klubben själv skulle stå för investeringen och dessutom är det kommunen som äger hallen.

– Klubben har gjort mycket med små medel för Vimmerbykillar och då tycker jag att kommunen ska stötta och inte sätta käppar i hjulet för att bygga framgång. De har en sund inställning och lägger inte en massa pengar på enorma spelarbudgetar utan ser en chans för framtiden spelarmässigt och satsar på ungdomar och tjejhockey.

undefined
Lars Johansson (V) är ordförande i kultur- och fritidsutskottet. Han menar att det går inte att ställa saker mot varandra, kommunen måste satsa på både och.

I sammanhanget poängterar Lars Johansson att den uteblivna investeringen i gymnasiets omklädningsrum inte sköts upp på grund av satsningen på ishallen. Det hade ändå inte blivit av i år av andra orsaker.

– Hade vi varit igång med gymnasiet så hade vi fått öka investeringsbudgeten.

Han säger också att kommunen inte hade så mycket att välja på – hockeyligorna har sina regler som måste följas.

– En stor del av hockeyns ekonomi kommer av att man säljer tv-rättigheter och högre säkerhet krävs där bortastå och hemmastå avgränsas så att publiken inte blandas.

Förutom tv-utrymmen och plattform för tv har också en ny kiosk byggts där en lucka vetter mot bortapubliken och en mot hemmapubliken.

Varför krävs en personal till?

– Det har med arbetstidsregler att göra eftersom isen kommer att spolas mycket mer. Vad jag förstått har vi inte följt reglerna med dygnsvila tidigare.

undefined
Andreas Zukiewicz är klubbchef för Vimmerby Hockey.

På torsdagen var Svenska Ishockeyförbundet på plats för att inspektera ishallen i Vimmerby. Med på besiktningen var VH:s klubbchef Andreas Zukiewicz.

Hur gick besiktningen?

– Vi hade en förbesiktning i våras efter att vi gått upp. Nu ville de bara verifiera att allt var gjort. De tyckte det såg jättebra ut.

Vad tänker du om kritiken i insändaren om kommunens satsning på ishallen?

– Jag tycker det är tråkigt att saker ställs mot varandra. Vi får en 40-procentig hyreshöjning så jag känner inte att vi belastar övriga verksamheter.

Han berättar att han vet andra kommuner som drar in fyra miljoner kronor varje år på att ordna hockeygymnasier och han ser gärna att Vimmerby drar igång en sådan verksamhet, kanske redan till nästa höst. Möte med kommunen är inplanerat.

– Där ser vi en win-win för alla om vi kunde får till ett bra gymnasium.

Vad tror du om chanserna mot Nybro på fredag?

– Vi har mött Nybro många gånger och det har alltid varit jämna drabbningar. De har ett bra lag men jag tror vi kan knipsa dem, våra grabbar ser riktigt hungriga ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!