Domen: Så blir straffet för Cooprånarna

Under fredagen meddelades domen mot de två ungdomar som misstänkts för rånet mot Coop i Vimmerby.

Med en väska fylld med cigaretter och drygt 3 600 kronor i kontanter lämnar de unga rånarna Coop-butiken i Vimmerby.

Med en väska fylld med cigaretter och drygt 3 600 kronor i kontanter lämnar de unga rånarna Coop-butiken i Vimmerby.

Foto: Polisen

Vimmerby2022-12-09 15:27

Det står klart att Kalmar tingsrätt bedömer att de båda ungdomarna är skyldiga till rånet. De båda döms också för ringa narkotikabrott. En av dem döms också för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, det ska handla om att han haft en kniv på allmän plats i Linköping den 1 oktober. 

Det var den 30 september som de båda ungdomarna, som avvikit från de HVB-hem de var placerade på, klev in på Coop på Fiskaregatan i Vimmerby. Där tvingade de till sig 160 paket cigaretter och inte 570 som tidigare angivits, och kontanter, enligt tingsrättens dom. En av dem hade med en kniv och högg den i kassabandet. I övrigt skedde inget våld mot butikspersonalen och inga hot uttalades. 

Tingsrätten skriver i domen att rånet präglas av rånarnas ungdom "men också av deras särskilda oförstånd och oförmåga till impulskontroll.". Tingsrätten skriver också i domen att det inte finns någon anledning att göra någon skillnad i straffvärdet, då båda ungdomarna anses vara lika delaktiga i planerandet och utförandet av rånet. Straffvärdet motsvarar två års fängelse. 

Påföljden bestäms till ungdomsvård. De döms också till att solidariskt betala skadestånd på totalt 86 219 kronor, fördelat till tre målsägande. Två av målsägandena i ärendet är de kassabiträden som utsattes för rånet. Den tredje målsägande är butiken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!