Kristoffer sprang efter misstänkta rånare

För Vimmerbybon Kristoffer Niska blev måndagskvällens arbetspass på Ica Supermarket en dramatisk händelse. När två misstänkta rånare gav sig av med väskor fyllda med köttvaror från butiken, valde han att följa efter och han fick motta flera hot om våld. Butiksägaren Anders Gustafsson berättar att dessa händelser börjar tillhöra vardagen.

"Efteråt var pulsen ganska hög". Kristoffer Niska har jobbat i butik i 11 år och måndagens händelse var inte första gången han sprungit efter en misstänkt. "Jag har sprungit i kapp ganska mycket tjuvar faktiskt", säger han.

"Efteråt var pulsen ganska hög". Kristoffer Niska har jobbat i butik i 11 år och måndagens händelse var inte första gången han sprungit efter en misstänkt. "Jag har sprungit i kapp ganska mycket tjuvar faktiskt", säger han.

Foto: Daniel Söderqvist

Vimmerby2022-11-08 11:41

Kristoffer Niska satt i kassan i butiken när de två misstänkta rånarna gick mot den obemannade snabbkassan bredvid.

– De kom med var sin coca-cola i handen och en jättestor ryggsäck på ryggen båda två. De sa "vi hinner inte betala för colorna, vi måste med tåget kan du öppna grinden och släppa ut oss", berättar han för Vimmerby Tidning.

Kristoffer Niska säger att han bad att få kontrollera de båda väskorna, men att de misstänkta rånarna då ska ha drabbats av panik och tog sig ut genom grindarna.

– Jag springer i kapp dem ganska snabbt. En utav dem tar jag inne i butiken och lyckas slita till mig väskan, sen springer de ut ur butiken medan jag tittar vad som finns i väskan.

När Kristoffer öppnar väskan upptäcker han att den är packad med kött.

– Då vet jag ju att den andra fortfarande hade en väska kvar på ryggen, så jag fattar att den också är full med kött.

Kristoffer Niska berättar hur han fortsätter ut ur butiken och följer efter de misstänkta rånarna som springer mot resecentrum. När han kommer i kapp dem berättar Kristoffer hur han fick motta flera hot om våld.

– En av personerna skulle skjuta mig och att han skulle ta fram en kniv och knivhugga mig. Han tog inte fram någon kniv så jag trodde inte riktigt på det så jag fortsatte förfölja dem hela vägen till resecentrum.

Enligt Kristoffer Niska försökte den ena personen hålla fast honom medan den andra försvann vidare. Han tog sig loss och fortsatte följa efter den misstänkta.

– Jag gav inte upp.

Hur gick tankarna där?

– Eftersom han hotade med kniv var jag inte dum nog att gå nära. Jag sa att det enda jag ville ha var köttet så skiter jag i det här.

– Han insåg väl att jag inte skulle ge upp, och till slut kom jag runt ett hörn där han hade dumpat allt kött på backen. Då tog jag köttet och gick tillbaka till butiken.

Hur kände du sen när du kom tillbaka till butiken?

– Man är ganska stolt ändå, jag tycker att jag gjorde det rätta. Det var väl kanske inte så smart men jag blev förbannad i stunden.

Det är inte första gången som personal från den aktuella butiken följer efter en misstänkt. I april i år berättade vi om hur en annan anställd var med om en dramatisk jakt.

– Det är alltid omtumlande med en sådan här grej. Men tyvärr är det lite så att det tillhör vardagen, säger butiksägaren Anders Gustafsson.

– Vi har stationen jämte som är ett bra tillhåll för tjuvarna att dra iväg ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!