Smålandsbyns akuta personalbrist – så löste det sig

I början på sommaren spåddes en rekordsäsong för turismen i Vimmerby, samtidigt som flera lokala näringsidkare berättade om problematiken med att hitta sommarpersonal. För Smålandsbyn har det löst sig – men inte fullt ut.

Sommarjobbaren Thea Landqvist är i full gång med att ställa i ordning i frukostrummet.

Sommarjobbaren Thea Landqvist är i full gång med att ställa i ordning i frukostrummet.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2022-07-07 06:00

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om hur besöksnäringen i trakten haft svårt att hitta personal inför sommaren. Det är något som också ägarfamiljen Soowik har märkt av.

– Vi har sökt efter personal i ett halvår. Det har nu löst sig, men inte fullt ut. Thea har börjat hos oss och ska jobba i tre veckor. Det är bra för hon avlastar oss i familjen. Hon har blivit en räddning, säger Robert Soowik som driver Smålandsbyn som tillsammans med sin familj ändå behöver jobba långa dagar.

Att enbart ha en säsongsarbetare är ovanligt för familjen Soowik. 

undefined
Robert Soowik pustar ut en liten stund. Vid den här tiden har några gäster checkat ut och en del är i väg på utflykt.

Vad innebär det för er verksamhet att ni bara fått tag på en extrapersonal i sommar?

– Verksamheter såsom kanotuthyrningen blir lidande. Det blir min far som får kämpa med det. Tidigare har vi också kunnat ha utkörning samt upphämtning av kanoter. Det kan vi inte ha i år, berättar Robert.

Vi rör oss längre in i byggnaden. I den del där frukosten serveras är den nyanställda Thea Landqvist i full gång med att torka av frukostborden. Normalt sett är hon hemmahörande i Knivsta, en bit utanför Uppsala. 

– Jag går i gymnasiet i Uppsala och sökte 15 sommarjobb hemma utan att få något. Jag har ingen tidigare erfarenhet av att arbeta inom servicebranschen. Men eftersom jag planerar att arbeta i Spanien något år, inom café eller hotell, vill jag samla på mig sådan erfarenhet. Några av mina uppgifter här är att förbereda frukost, dammsuga och ta emot gäster vid incheckning, säger Thea.

undefined
Utanför frukostlokalen finns en uteplats. Thea Landqvist har slagit sig ned på trappan.

Hon berättar att hon fick reda på jobbet genom ett tips.

– Min mormor bor i Vimmerby och hon visste att jag letade efter sommarjobb. Hon hade sett annonsen i tidningen och tipsade om det. Så jag sökte och fick komma på intervju i början av juni.

Vad tänkte du när beskedet kom om att du hade fått jobbet?

– Jag blev väldigt glad eftersom jag nästan hade gett upp efter allt sökande tidigare.

Även om det blir en del arbete för Thea under den här tiden så finns det ändå tid över för att kunna njuta av vad Vimmerby har att bjuda under sommaren.

Personalbristen har helt klart inneburit ett större åtagande för Robert och hans familj i sommar. 

– Mina föräldrar, min sambo och dotter får jobba så mycket mer. Vi får verkligen pussla med schemat, avslutar Robert. 

undefined
Det är bråda dagar för Robert Soowik och hans familj. Svårigheten att hitta sommarpersonal gör att familjen får jobba ännu mer.
Ida högt bland molnen vid Smålandsbyn.
Ida högt bland molnen vid Smålandsbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!