Efter kritiken – nytt beslut öppnar för gröna fotbollsplaner

Nu får vatten tas ur Stångån för att bevattna fotbollsplanerna på Ceos i Vimmerby. "Det är ett jätteglädjande besked", säger David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF. Samtidigt berättar kommunen att det dröjer innan den nya lösningen är igång.

Kommunen får klartecken. Nu kan gräsplanerna vid Ceos bevattnas med vatten från Stångån. "Det är jättekul att vi fått ett positivt beslut från länsstyrelsen", säger Klas Svensson, samhällsbyggnadschef på Vimmerby kommun.

Kommunen får klartecken. Nu kan gräsplanerna vid Ceos bevattnas med vatten från Stångån. "Det är jättekul att vi fått ett positivt beslut från länsstyrelsen", säger Klas Svensson, samhällsbyggnadschef på Vimmerby kommun.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2024-06-27 12:30

Torra och bruna gräsplaner har varit en verklighet på Ceos under sommaren. Men nu har Länsstyrelsen i Kalmar gett kommunen rätt att använda vatten från Stångån till att bevattna planerna. 

– Vi är jättetacksamma. Dels för att det har kommit ett beslut och dels för att det är ett positivt beslut. Att gräset kan vattnas är en förutsättning för att vi ska kunna spela fotboll vid Ceosvallen, säger David Lindgren.

undefined
"Det känns väldigt positivt", säger Vimmerby IF:s verksamhetsansvarige David Lindgren angående länsstyrelsens beslut.

Kommunen fick i fjol förbud från länsstyrelsen att ta vatten från Stångån via Lillån. Den 6 maj i år skickade kommunen in en ny anmälan om vattenuttag. Under tiden har kommunen i begränsad skala fått vattna med dricksvatten.

– Skillnaden är att vi inte påverkar Lillån i den nya lösningen. Därför fick vi godkänt. Nu kommer vi ta från Stångån och bevattna direkt. I den tidigare anläggningen, som vi inte får använda, pumpade vi upp från Stångån, släppte ut i Lillån, och pumpade sedan från Lillån ut till bevattningen, säger Klas Svensson, samhällsbyggnadschef på Vimmerby kommun.

Enligt David Lindgren handlar gröna gräsplaner om mer än trivsel. 

– Det blir en skaderisk när planerna är så pass torra och hårda. Så det är inte bara för att det är lyxigt och roligt att spela på som vi vill ha grönt gräs, utan för att det ska vara ett bra underlag för barn och ungdomar att träna på. Vårsäsongen avslutas i nästa vecka. Sedan hoppas vi att det ska kunna ske bevattning fram till Bullerby Cup. Att vi ska ha fina gräsplaner då och även senare under höstsäsongen, säger han.

undefined
En del av gräsplanerna vid Ceos har under juni varit bruna, brända och hårda.

Men att den nya bevattningen kommer igång före Bullerby Cup, som avgörs i slutet av juli, menar Klas Svensson inte är troligt.  

– Det tar ett tag innan anläggningen är i drift. Det måste läggas ner ett nytt rör från Stångån. Det är inte jättelångt kvar till Bullerby Cup så det är inte troligt att anläggningen kommer igång innan. Tills vidare vattnar vi på det sättet vi har gjort hittills. Just nu är det inga problem med vattennivåer när det gäller dricksvatten, så vi ser att vi kommer kunna fortsätta med det. 

Men kan ni garantera att det blir gröna gräsplaner till Bullerby Cup?

– Garantera kan man aldrig göra. Men det ser ut att komma lite regn, så det kommer hjälpa till. Planerna är på väg att växla om till grönt, så det går åt rätt håll. Jag tror nog att det kommer att lösa sig. 

undefined
"Vi kan inte garantera när anläggningen kommer i drift men jobbar självklart på så fort som möjligt", säger Klas Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!