Efter kritiken – nytt beslut öppnar för gröna fotbollsplaner

Nu fÄr vatten tas ur StÄngÄn för att bevattna fotbollsplanerna pÄ Ceos i Vimmerby. "Det Àr ett jÀtteglÀdjande besked", sÀger David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF. Samtidigt berÀttar kommunen att det dröjer innan den nya lösningen Àr igÄng.

Kommunen fÄr klartecken. Nu kan grÀsplanerna vid Ceos bevattnas med vatten frÄn StÄngÄn. "Det Àr jÀttekul att vi fÄtt ett positivt beslut frÄn lÀnsstyrelsen", sÀger Klas Svensson, samhÀllsbyggnadschef pÄ Vimmerby kommun.

Kommunen fÄr klartecken. Nu kan grÀsplanerna vid Ceos bevattnas med vatten frÄn StÄngÄn. "Det Àr jÀttekul att vi fÄtt ett positivt beslut frÄn lÀnsstyrelsen", sÀger Klas Svensson, samhÀllsbyggnadschef pÄ Vimmerby kommun.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2024-06-27 12:30

Torra och bruna grĂ€splaner har varit en verklighet pĂ„ Ceos under sommaren. Men nu har LĂ€nsstyrelsen i Kalmar gett kommunen rĂ€tt att anvĂ€nda vatten frĂ„n StĂ„ngĂ„n till att bevattna planerna. 

– Vi Ă€r jĂ€ttetacksamma. Dels för att det har kommit ett beslut och dels för att det Ă€r ett positivt beslut. Att grĂ€set kan vattnas Ă€r en förutsĂ€ttning för att vi ska kunna spela fotboll vid Ceosvallen, sĂ€ger David Lindgren.

undefined
"Det kÀnns vÀldigt positivt", sÀger Vimmerby IF:s verksamhetsansvarige David Lindgren angÄende lÀnsstyrelsens beslut.

Kommunen fick i fjol förbud frÄn lÀnsstyrelsen att ta vatten frÄn StÄngÄn via LillÄn. Den 6 maj i Är skickade kommunen in en ny anmÀlan om vattenuttag. Under tiden har kommunen i begrÀnsad skala fÄtt vattna med dricksvatten.

– Skillnaden Ă€r att vi inte pĂ„verkar LillĂ„n i den nya lösningen. DĂ€rför fick vi godkĂ€nt. Nu kommer vi ta frĂ„n StĂ„ngĂ„n och bevattna direkt. I den tidigare anlĂ€ggningen, som vi inte fĂ„r anvĂ€nda, pumpade vi upp frĂ„n StĂ„ngĂ„n, slĂ€ppte ut i LillĂ„n, och pumpade sedan frĂ„n LillĂ„n ut till bevattningen, sĂ€ger Klas Svensson, samhĂ€llsbyggnadschef pĂ„ Vimmerby kommun.

Enligt David Lindgren handlar gröna grĂ€splaner om mer Ă€n trivsel. 

– Det blir en skaderisk nĂ€r planerna Ă€r sĂ„ pass torra och hĂ„rda. SĂ„ det Ă€r inte bara för att det Ă€r lyxigt och roligt att spela pĂ„ som vi vill ha grönt grĂ€s, utan för att det ska vara ett bra underlag för barn och ungdomar att trĂ€na pĂ„. VĂ„rsĂ€songen avslutas i nĂ€sta vecka. Sedan hoppas vi att det ska kunna ske bevattning fram till Bullerby Cup. Att vi ska ha fina grĂ€splaner dĂ„ och Ă€ven senare under höstsĂ€songen, sĂ€ger han.

undefined
En del av grÀsplanerna vid Ceos har under juni varit bruna, brÀnda och hÄrda.

Men att den nya bevattningen kommer igĂ„ng före Bullerby Cup, som avgörs i slutet av juli, menar Klas Svensson inte Ă€r troligt.  

– Det tar ett tag innan anlĂ€ggningen Ă€r i drift. Det mĂ„ste lĂ€ggas ner ett nytt rör frĂ„n StĂ„ngĂ„n. Det Ă€r inte jĂ€ttelĂ„ngt kvar till Bullerby Cup sĂ„ det Ă€r inte troligt att anlĂ€ggningen kommer igĂ„ng innan. Tills vidare vattnar vi pĂ„ det sĂ€ttet vi har gjort hittills. Just nu Ă€r det inga problem med vattennivĂ„er nĂ€r det gĂ€ller dricksvatten, sĂ„ vi ser att vi kommer kunna fortsĂ€tta med det. 

Men kan ni garantera att det blir gröna grÀsplaner till Bullerby Cup?

– Garantera kan man aldrig göra. Men det ser ut att komma lite regn, sĂ„ det kommer hjĂ€lpa till. Planerna Ă€r pĂ„ vĂ€g att vĂ€xla om till grönt, sĂ„ det gĂ„r Ă„t rĂ€tt hĂ„ll. Jag tror nog att det kommer att lösa sig. 

undefined
"Vi kan inte garantera nÀr anlÀggningen kommer i drift men jobbar sjÀlvklart pÄ sÄ fort som möjligt", sÀger Klas Svensson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!