Efter larmet om prostitution: "Det låter helt sjukt"

Vimmerby Tidnings granskning visar att det finns ett 30-tal sexannonser på nätet som är kopplade till Vimmerby. Men hur utbredd är egentligen prostitutionen? Är det ett växande problem? Vi försöker få svar på de frågorna.

Vid en snabb sökning dyker det upp 29 sexannonser som är kopplade till Vimmerby. Totalt finns det 200 stycken i Kalmar län.

Vid en snabb sökning dyker det upp 29 sexannonser som är kopplade till Vimmerby. Totalt finns det 200 stycken i Kalmar län.

Foto: Arkiv/Sceenshots

Vimmerby2023-09-03 18:00

Strax före midsommarafton dömdes en man i 35-årsåldern för sexköp i Vimmerby. Han fick kontakt med kvinnan via en annons på nätet, bestämde träff på en parkering i centrum och körde ut i skogen där de sexuella tjänsterna utfördes i mannens bil. Straffet blev dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor.

Det är det enda kända fallet av sexköp i Vimmerby det senaste året. Samtidigt kan mörkertalet vara stort.

När Vimmerby Tidning pratar med Elin Johansson, som är regionkoordinator mot prostitution och människohandel i södra Sverige, hittar hon 29 lokala sexannonser vid en snabb sökning. Det är 15 procent av de totala sexannonserna i Kalmar län och gör att Vimmerby sticker ut rejält sett till kommunens storlek.

undefined
Håkan Karlsson har inte fått några rapporter om att det förekommer prostitution i Vimmerby. "Det kan säkert poppa upp annonser på nätet utan att allt stämmer", säger han.

Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby, vad är din spontana reaktion på den siffran?

– Det låter mycket. Jag har inte hört någonting om det här. Om det finns prostitution i Vimmerby så är vi inte med i matchen...det finns inga rapporter som pekar i den riktningen. Möjligtvis kan det finnas någon enskild person som vi inte känner till. Det kan säkert poppa upp annonser på nätet utan att allt stämmer.

Hur jobbar polisen med frågor som rör prostitution och människohandel?

– Lokalt bygger det på att vi får in tips. Då kollar vi så klart upp det. Annars är det svårt.

Regionkoordinatorn Elin Johansson har inte någon fördjupad kunskap om läget i Vimmerby. Men rent generellt säger hon att sexköpen kan ske på många olika platser.

– Det kan vara hemma hos köparen, hotell, Airbnb-boenden, stugbyar eller i bilen på någon parkering. Det finns överallt. I annonserna anges det ingen plats, utan det är oftast kunden som styr det, säger hon.

På riksnivå finns det kartläggningar som visar att hotellen är extra utsatta platser för prostitution. Bland annat uppger organisationen Realstars, som bedriver kampanjen Hotels Against Trafficking, att vart fjärde sexköp sker på hotell.

undefined
Två chefer: Elin Axelsson på Hotell Ronja och Martina Andersson på Stadshotellet.

De lokala hotellcheferna menar att det problemet inte finns i Vimmerby. Istället delar de Håkan Karlssons bild att det inte förekommer någon utbredd prostitution. I alla fall inte i deras lokaler.

Martina Andersson, som är chef på Stadshotellet, säger så här:

– Jag har hört att det finns en problematik på hotellen i de större städerna, men vi har inte sett eller hört något hos oss. Vi är förskonade, det finns inga kända fall. Sedan är det förstås omöjligt att ha koll hela tiden. Jag läste artikeln om alla sexannonser och det låter ju helt sjukt.

Har ni någon policy om det uppstår misstanke om prostitution?

– Om vi ser eller hör något som är kopplat till brott kontaktar vi polisen. Vi har märkt av droghandeln i stan och då har polisen blivit informerad. Men vi har inte haft anledning att slå larm på grund av något misstänkt sexköp.

Elin Axelsson är verksamhetschef på Hotell Ronja. Hon har inte heller sett något misstänkt de senaste åren.

– Nej, vi har varit väldigt förskonade. Jag började jobba här 2018 och det har inte varit något ärende sedan dess. Personalen har ett öga för vilka personer som checkar in och skulle vi se något misstänkt agerar vi utifrån det och kontaktar polisen, säger Elin Axelsson och fortsätter:

– Tidigare jobbade jag inom hotellbranschen i Stockholm och där uppmärksammade vi någonting flera gånger i veckan. Min erfarenhet från den tiden är att en sexköpare ofta vill hyra dagrum. Den möjligheten finns inte här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!