Efter IT-attacken – nu kan Åbro tillverka öl igen

Öltillverkningen är igång igen men distributionen ligger fortsatt nere efter dataintrånget, det berättar Åbro bryggeris vd Henrik Dunge på torsdagen.

"Idag ser det lite ljusare ut och vi är igång med vissa delar av våra processer", sägr Åbros vd Henrik Dunge.

"Idag ser det lite ljusare ut och vi är igång med vissa delar av våra processer", sägr Åbros vd Henrik Dunge.

Foto: Arkiv Roelof Stroetinga / Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-04-13 14:26

Det är fortfarande oklart vem eller vad som ligger bakom dataintrånget som lamslagit Åbro bryggeri. All verksamhet stoppades när attacken upptäcktes på långfredagen och bryggeriet har stått stilla sedan dess. På torsdagen berättar dock vd:n Henrik Dunge för Vimmerby Tidning att man nu kunnat dra igång med delar av verksamheten igen. 

– Idag ser det lite ljusare ut och vi är igång med vissa delar av våra processer, bland annat vårt brygghus och filtreringen. Distributionen är inte igång ännu men processdelen är uppstartad. Det är som när man städar, man tar ett rum i taget och sen börjar man så smått öppna upp, säger han.

Vd:n har inte svarat på exakt hur mycket Åbro förlorar på att stoppa verksamheten men i en tidigare intervju berättade han att det handlar om väldigt mycket pengar. Dataintrånget är polisanmält och också anmält till Integritetsskyddsmyndigheten, före detta Datainspektionen, men enligt Henrik Dunge görs de nödvändiga IT-åtgärderna utan polisens hjälp.

– Jag har ingen insyn i hur polisen jobbar. De är inte på plats och inblandade i åtgärderna utan det är våra egna IT-konsulter, både externa och interna, som jobbar med det. Det handlar om att gå igenom programvaran och göra uppdateringar och sådana saker. Det är en komplex anläggning och vi tar det steg för steg, säger han.

Finns det någon prognos för när allt kan vara igång?

– Nej, jag kan inte säga någonting om det riktigt än.

Restaurangen Brygghuset håller fortsatt stängt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!