– Vi har hela tiden strävat efter att man ska kunna ha vårflodssavtalet. Att vi funderade på om vi kunde ha det kvar är på grund av volymrisken. Den uppstår när man prissäkrar en volym till ett stort kollektiv och många sedan ändrar sitt uttag, berättar Carolina Edgren.
Förenklat innebär volymrisken att om det används mer el än vad som beräknats, så måste bolaget köpa in mellanskillnaden till det pris som råder på elmarknaden just då, samtidigt som priset till kunder med fast elavtal är detsamma. Vilket kan innebära en stor förlust. Speciellt under året då prisskillnaden på el varit extremt stor.
– Marknaden ser helt annorlunda ut idag än tidigare. Kostnaden för volymrisken kan bli så enormt stor. Det är det alla elbolag i år har lidit så mycket av. Det kan bli otroliga minusresultat, berättar Carolina Edgren och fortsätter;
– Nu hade vi tur i år att många varit duktiga på att spara el. Vilket varit positivt men ett annat år kan det vara ett annat scenario. Marknaden har också stabiliserats sig en hel del och priserna har gått ner mycket sedan i höstas. Så vi landar i ett annat läge. Sedan är det upp till varje kund att besluta om man vill vara med i vårflodselen eller inte. Det är ingen som vet hur elmarknaden kommer se ut.
3 700 kunder i Vimmerby och Hultsfreds kommun var med när vårflodsavtalet förra gången upphandlades. Då landade priset på 141,6 öre för elområdet 3 och 243,6 öre för elområde 4. Vad det kommer ligga på i år är oklart.
– Det går inte att säga förens allt är upphandlat och klart. Det är så många faktorer som påverkar priset så det är omöjligt att säga var det kommer att landa.
Kunderna har fram till 15 februari på sig att bestämma sig om de vill vara med eller inte. Upphandlingen sker 60 gånger under mars, april och maj. Ett snittpris tas fram och börjar sedan gälla från 1 juli.
– Vårflodsavtalet har vi haft i många, många år. Det har visat sig bli bra. Sedan kan vi aldrig garantera vad det blir för pris. Man kan inte hoppa av när priset presenteras utan har man sagt att man ska vara med så få man acceptera det som blir. Säger man nej och sedan vill hoppa på efteråt får man ett pris baserat på den dagen. Det kan vara att det blir samma pris, men det brukar inte vara det.