I maj skrev Vimmerby Tidning om rekryteringsproblematik på Hotell Ronja med restaurangen Prime. Verksamhetschef Elin Axelsson vittnade då om ett svalt intresse för tjänsten som restaurangchef och att det är svårt att få tag på någon som både vill ha och är kvalificerad för tjänsten.
Verksamheten har nu varit utan restaurangchef i flera månader och dess uppgifter har fördelats bäst det går hos den befintliga personalen. Rekryteringen har varit pausad under sommaren, men nu ligger en annons om tjänsten ute igen.
– Om vi inte hittar någon restaurangchef snart faller mycket av de uppgifterna på mig och jag kan ju inte jobba hur mycket som helst. Men det är tufft att rekrytera i branschen just nu. Inte bara i Vimmerby utan i hela Sverige, säger Axelsson.
Hon berättar om känslan av att många flydde restaurangbranschen under pandemin och nu inte verkar så sugna på att komma tillbaka. Hon är dessutom medveten om att rollen som restaurangchef kan vara tuff, med obekväma arbetstider och mycket att stå i, men betonar att för rätt person kan det vara hur roligt som helst.
– Allt handlar inte enbart om restaurangen utan det är ju mycket hittepå runtomkring, med evenemang och sånt som ska roddas.
Det har funnits tankar om att internrekrytera, men många i den befintliga personalstyrkan är unga och kanske inte helt redo för att axla en sådan position.
– Det bästa sättet att hitta någon bra till en sån här position är ofta via nätverk. Det gäller att känna någon som känner någon, säger ägaren Linda Carlsson.