La Plaza säljer glass i stora lass efter nyöppningen

Det är sommar och trots ett osäkert väder går det bra med affärerna. La Plaza på Stora torget har nu varit öppet i två månader sedan renoveringen. "Jag älskar sommaren", säger ägaren Mike Pinar.

Hanin Almahamid och Badur Krim i färd med att servera bullar från Bageriet Guldkringlan på La Plaza.

Hanin Almahamid och Badur Krim i färd med att servera bullar från Bageriet Guldkringlan på La Plaza.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-17 06:00

Det var i maj som Mike Pinar öppnade sitt nya koncept där lösgodiset fick ge vika för fler sittplatser och ett samarbete med Bageri Guldkringlan inleddes. Och han har inte ångrat sig. Det blev en förbättring.

– Innan när det regnade hade vi inga gäster. Nu är det fullt när det regnar.

Budapestbakelsen är populär, men det som säljer mest är glass.

– Vi kan sälja 1000 glassar på en dag. Det räcker att det är varmt. Det måste inte vara sol, säger Mike Pinar.

Vi har slagit oss ner i de vita skinnfåtöljerna bredvid ett hav av gröna växter. När vi frågar caféägaren om de är gjorda av plast skakar han på huvudet och skrattar.

– De har blivit dubbelt så stora sedan vi öppnade och snart måste vi klippa ner dem så att de inte skymmer utsikten, säger han.

undefined
Mike Pinar har precis satt på skärmen där både fotboll och Bolibompa kan visas. Ibland kör de Playstation.

Mike Pinar älskar Sverige om sommaren. Alla är glada, till skillnad mot vintern då det blir deppigt. Han är uppvuxen i Sverige med en pappa från Turkiet och upplever att han har två berikande kulturer. Något som är en stor fördel. Under vinterhalvåret arbetar han som leverantör och tillbringar mycket av tiden i Turkiet. 

– Jag har haft tur. Sammanlagt har jag drivit 31 företag och upplever en stor flexibilitet vad det gäller att planera min tid. Jag har min dator och mobil och kan arbeta var som helst.

Han berättar att han är upplärd i branschen av två bönder från Öland som blev hans mentorer. Idag går denna långa erfarenhet i arv till hans son som är delägare i ett av Mike Pinars företag. La Plaza har han haft i sex år och känner att han inte längre har tid att vara den som driver verksamheten. Men att bara ha öppet under sommaren har inte varit populärt varken i kommunen eller hos fastighetsägaren, menar han. Det ser helt enkelt tråkigt ut med en stängd verksamhet mitt på torget.

– Jag har hela tiden varit öppen för att hitta någon form av samarbete för att utvidga verksamheten, säger han.

undefined
Hanin Almahamid och Badur Krim i färd med att servera bullar från Bageriet Guldkringlan på La Plaza.

Nu har han investerat i ombyggnationen och har planer på att bygga en inglasad veranda och ett kök. Entreprenören Mike Pinar letar hela tiden nya koncept. Men han kommer ta det steg för steg. Något han förundrats över är hur restauranger som serverar riktigt god mat samtidigt har en gammal kaffemaskin stående. Han jämför med Turkiet där man aldrig får dåligt kaffe, enligt Mike. Kanske att han hittar något nytt koncept där. Mike Pinar erkänner utan omsvep att han har ett konstant överskott av energi. Men idag vill han inte längre arbeta sju dagar i veckan.

– Jag kommer aldrig sälja, men har alltid många idéer på lut, säger han.

Ute på torget har gästerna tagit plats på de svartvita kaféstolarna. De kostade dubbelt så mycket som vanliga bruna. Inspiration till inredningen hittade Mike Pinar från ett fotografi på en annan restaurang och då blev det så. Har han en klar bild så följer han den. Mike Pinars sambo var den som ursprungligen var inne på färgerna vitt och svart, men han var orolig för att det kunde bli för mörkt. Men idag är han nöjd med hur allt blev. 

När hösten kommer är tanken att Guldkringlan ska ta över driften av verksamheten tills sommarsäsongen är tillbaka.

– Jag lämnar nycklarna och ett grått och deppigt väder för ett varmt Turkiet, säger Mike Pinar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!