Efter krisen: Så löser veterinärerna i Vimmerby sommaren

Från underbemanning och kris – till stabilitet. I år ser semesterläget ljusare ut än på länge hos Distriktsveterinärerna i Vimmerby. ”Skillnaden är att jag har bemanning för första gången på evigheter”, säger klinikchef Lena Jakobsson. Det betyder dygnet-runt-jour för akut sjuka stordjur hela sommaren, men smådjursägare får vara beredda att åka några mil.

Lilian Lange, veterinär och teamledare på Distriktsveterinärerna i Vimmerby ser till att Silje befrias från sommarens gissel, fästingar.

Lilian Lange, veterinär och teamledare på Distriktsveterinärerna i Vimmerby ser till att Silje befrias från sommarens gissel, fästingar.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-05-22 20:00

Inför förra sommaren var läget ”förfärligt med stort F”. Men i år är bemanningen hos Distriktsveterinärerna mer stabil. Detta trots flera vakanser.

– Vi har haft en pensionsavgång, en veterinär som jobbat till 69, och jag har två på föräldraledighet som jag inte fått vikarier till, så visst behöver vi bli fler. Men det är ändå stor skillnad, vi kommer att ha en helt annan tillgänglighet den här sommaren, säger Lena Jakobsson, klinikchef för Distriktsveterinärernas mottagningar i Västervik och Vimmerby.

Skillnaden är två nya fast anställda veterinärer, som började i höstas.

– Det är fantastiskt att äntligen ha bemanning. Vi rekryterade dem direkt från Polen, och de har funkat klockrent. De är jätteduktiga. Dessutom har vi klart med två semestervikarier i år. Båda nyutbildade som är klara med den kliniska biten och som jobbat som sköterskor tidigare, så de är inkörda i gänget. Jag ser verkligen fram emot den här sommaren.

undefined
Lena Jakobsson är klinikchef för Distriktsveterinärerna i Vimmerby och Västervik.

För ett år sedan var Lena Jakobsson minst sagt bekymrad. Det gick inte att pussla ihop till tillgänglighet dygnet runt och läget var så ansträngt att klinikens framtid var osäker.

– Man orkar inte hur länge som helst, hur mycket man än älskar sitt jobb. Vi har slitit så hårt och var tvungna att stänga beredskapen på nätterna förra sommaren för att överleva

I sommar kommer man att kunna erbjuda tillgänglighet för akut sjuka stordjur dygnet runt, hela sommaren.

Du sover bättre på nätterna, eller?

– Huvudet på spiken, faktiskt. Jag har sovit illa de senaste tre-fyra åren. Nu sover jag igen. 

undefined
Lilian Lange, veterinär och teamledare på Distriktsveterinärerna i Vimmerby ser till att Silje befrias från sommarens gissel, fästingar.

Eftersom det geografiska området Distriktsveterinärerna täcker är stort fokuserar man i första hand på de djur som inte kan transporteras. Det betyder att smådjursägare får vara beredda på att åka längre för att få vård. Smådjursmottagningen i Vimmerby kommer att vara stängd veckorna 26-29 och smådjursmottagningen i Västervik veckorna 30-33. En modell som prövades förra året och inte lett till några starkare reaktioner.

– Jag tror folk förstår. Det är bara fem mil att åka, det är ändå närmare än att dra iväg till Linköping eller Kalmar. Att få tag på så mycket personal så vi kan bemanna två mottagningar på samma sätt som resten av året går inte. Vi är jätteglada att vi kan ha full snurr och riktigt bra verksamhet på ett ställe i taget, ur personalsynpunkt är det också bättre än att ha verksamhet som haltar.

– Vi har duktiga sköterskor som kan jobba väldigt självständigt bara vi har en veterinär i huset. Så vi kommer kunna hjälpa otroligt många fler smådjur också än föregående år.

Men trots klivet framåt kvarstår glappet mellan behov och resurser. Att möta trycket från alla som vill ha hjälp går inte.

– Behovet är enormt. Vi kan inte hjälpa alla när vi har så mycket turister och sommarboende.

Till hösten kommer Lena Jakobsson att försöka rekrytera ytterligare en veterinär till Vimmerby. Hon vet att det kan bli svårt. Att det kan bli en rekrytering från annat land än Sverige utesluter hon inte.

– Språket har inte varit några problem, har man bara tillräckligt motiverade sökande löser det sig. Våra två polska veterinärer lär sig svenska och pratar bra engelska. Är det kunder som inte kan prata engelska löser vi det också. 

undefined
Stora djur som behöver akut vård kommer att prioriteras i sommar, en sommar som ser betydligt stabilare ut för personalen hos Distriktsveterinärerna och därmed också deras kunder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!