Kliniken i kris – tvingas stänga del av sommaren

Personalbristen inom veterinärbranschen är akut. Flera kliniker har tvingats stänga i perioder eller helt. I Vimmerby är framtiden för Distriktsveterinärerna oviss. "Det ser väldigt mörkt ut", säger klinikchefen Lena Jakobsson.

För Distriktsveterinärerna Vimmerby är läget tufft. "Vi kommer i sommar stänga helt en månad i Vimmerby och helt en månad i Västervik. Så samlar vi personalen på ett ställe i taget. Jouren försöker vi upprätthålla, det är vårt huvudsakliga uppdrag. Men det blir på bekostnad av dagverksamheten. Det går inte att jobba dag och natt", säger klinikchefen Lena Jakobsson.

För Distriktsveterinärerna Vimmerby är läget tufft. "Vi kommer i sommar stänga helt en månad i Vimmerby och helt en månad i Västervik. Så samlar vi personalen på ett ställe i taget. Jouren försöker vi upprätthålla, det är vårt huvudsakliga uppdrag. Men det blir på bekostnad av dagverksamheten. Det går inte att jobba dag och natt", säger klinikchefen Lena Jakobsson.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2023-03-20 06:00

I veckan meddelade Anicura att de tvingas stänga veterinärklinikerna i Torsås och Nybro. I Vimmerby berättar Lena Jakobsson att situationen hos Distriktsveterinärerna inte är mycket bättre.

– Det är förfärligt med stort F. Vi kommer inte att klara sommaren. Vi har inte personal och de vikarier som vi hade på gång kanske vi inte får.

undefined
"Vi mår inte bra i detta. Men vi måste säga nej nu och folk måste förstå att det är för vår överlevnad, att veterinärerna ska orka. Jag hoppas att folk har förståelse för det och inte blir arg på personalen", säger Lena Jakobsson.

Lösningen blir att dra ner på verksamheten. Eftersom kliniken i Vimmerby samarbetar med den i Västervik kommer personalen under sommaren att samlas på ett ställe i taget. Följden blir att kliniken i Vimmerby kommer vara stängd en månad, vecka 30-33, och kliniken i Västervik vecka 26-29.

– Jouren kommer vi försöka upprätthålla men sannolikt kommer vi inte kunna hålla den dygnet runt. Sköterskor kommer kunna sköta en del rutingrejer, som vaccinationer. Men vi kommer behöva fokusera på de akut sjuka djuren i första hand. Vi kommer absolut inte hinna med alla som behöver hjälp.

undefined
"Jag har bara en veterinär kvar i Vimmerby som jobbar med jour på lantbruksdjur och häst. Övriga som kör jour på stora djur bor i Västerviksdistriktet. Vi har dock en smådjursspecialist som ibland kan hjälpa till att upprätthålla en smådjursjour i Vimmerby. Dock skapar det ett annat problem. Om hon jobbar jour har vi inte lika många som kan hjälpa smådjuren på dagtid", säger Lena Jakobsson.

Sedan månader tillbaka har jobbannonser legat ute men responsen har uteblivit. Enligt Jakobsson skulle det behövas fyra-fem veterinärer till i Vimmerby.

– Det finns för mycket jobb och för få personer. Det ger ringar på vattnet. Det blir stressigt och jobbigt vilket gör att personal slutar. Personalen är svår att ersätta, vilket gör det tuffare för dem som är kvar. Man vill inte säga nej utan hjälpa alla djur som behöver det. Men det blir på bekostad av veterinärens mående.

Situationen är nu inne i ett läge där det är osäkert om kliniken har en framtid.

Kan ni tvingas stänga helt?

– Jag utesluter inte det. Jag har bara en veterinär kvar i Vimmerby som jobbar med jour på lantbruksdjur och häst. 

undefined
"Jag kan sysselsätta många men det är ingen idé att lägga ut fler tjänster. Det är ingen som söker. Jag har haft ute annonser i tre månader. De vill inte till landsbygden. Man måste handplocka och jaga. Jag har kontakter på veterinärhögskolan i Uppsala som jag hoppas vi kan få in på sikt men att annonsera är ingen idé", berättar Lena Jakobsson.

En del i problematiken menar hon är just jouren. Distriktsveterinärerna är kopplade till Jordbruksverket och de enda som har lagligt krav på att ha jour dygnet runt. Något som Lena Jakobsson säger avskräcker många veterinärer som hellre söker sig till andra tjänster och sätter press på den befintliga personalen.

– Jag blir frustrerad över att vi sitter med hela bördan. Vi har jour över tre stora distrikt, Vimmerby, Gamleby, Oskarshamn. Ibland på en person. Vi klarar det inte längre.

Hon vädjar om ett framtida samarbete med privatpraktiserande veterinärer i trakten.

– Jag önskar att alla hjälps åt att lösa jourerna. Det hade varit mitt drömscenario.

undefined
Lena Jakobsson hoppas kunna samarbeta med andra privata aktörer för att lösa jouren. "Vi har ett antal privata veterinärer i området och vi ska träffa dem i slutet av mars och förklara situationen. Hittills har det varit svårt att få till ett samarbete tyvärr. Kunde vi göra det skulle det gå bättre för då kan fler bära på bördan."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!