Ekonomiska tvisten löst – men inget mer samarbete

Den ekonomiska tvisten mellan glasscaféet Magasin 5 i Vimmerby och Våffelbruket AB om obetalda fakturor på 300 000 kronor är löst.

Glasscaféet Magasin 5 i Vimmerby har klart med en uppgörelse om kraven på drygt 300 000 kronor med Våffelbruket AB.

Glasscaféet Magasin 5 i Vimmerby har klart med en uppgörelse om kraven på drygt 300 000 kronor med Våffelbruket AB.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2023-02-07 06:00
undefined
Jerker Ekelund är nöjd med överenskommelsen som innebär att han får betalt för fakturorna på drygt 300 000 kronor från skuldtyngda Våffelbruket. "Sen har jag lagt 200 000 kronor till på lokalen, men den finns ju kvar", säger han.

– Jag ska inte säga att det är direkt avgörande för att vi lever vidare, det är vårt nära samarbete med GB-glass som gjort att caféets existens aldrig varit hotad. Men lösningen gör det absolut enklare för att fortsätta att utveckla glasscaféet. Det har varit ett låst läge fram till nu, säger Jerker Ekelund som driver Magasin 5 i Vimmerby.

Vimmerby Tidning kunde i höstas avslöja att Våffelbruket AB brottades med ekonomiska problem som även spillde över på grannen och samarbetspartnern Magasin 5, som Våffelbruket också hyrde lokalen av i Vimmerby under sommaren 2022.

Enligt ägaren till glasscaféet, Jerker Ekelund, handlade det om fakturor på drygt 300 000 kronor för bland annat hyror, glass och andra matvaror som Våffelbruket inte betalat till honom så långt fram som i november.

undefined
Glasscaféet Magasin 5 i Vimmerby har klart med en uppgörelse om kraven på drygt 300 000 kronor med Våffelbruket AB.

Nu ser tvisten ut att ha löst sig.

– Vi har kommit fram till en lösning som innebär att de ska betala det belopp jag fakturerat, men inte allt på en gång. De har också visat sin goda vilja genom att göra några mindre delbetalningar, så det verkar som att Våffelbruket löst sin ekonomiska situation eftersom de betalar mig, säger Jerker Ekelund.

– Jag känner mig nöjd. Sen har jag haft utlägg på ett par hundratusen till för att göra i ordning lokalen. Men den finns ändå kvar och jag hoppas att den kan komma till nytta på något sätt när vi nu kan jobba vidare och utveckla caféet till kommande säsong.

Någon fortsättning på samarbetet med Våffelbruket är inte aktuellt. 

– Nej, det blir inget våffelbruk i Våffelbrukets regi om jag säger så, sen får vi se vad det finns för möjligheter. Vi tänker att den delen ska bli en mer integrerad del i caféet. Det kan bli extra serveringsplatser när vi satsar på fler sittplatser både inne och ute. Det kan bli tillfälliga event, kanske barnkalas. Vi får se. Vi har en begränsad budget att jobba med, säger Jerker Ekelund.

undefined
Magasin 5 i Vimmerby, där också Våffelbruket hade verksamhet sommaren 2022. Någon fortsättning med det blir det inte.

Trots överenskommelsen med Magasin 5 i Vimmerby är Våffelbruket fortsatt hårt tyngt av skulder. Enligt färska uppgifter från kreditrapporten.se har företaget fyra nya ansökningar om betalningsanmärkningar på sammanlagt 77 000 kronor i år.

Hos Kronofogdemyndigheten finns ett aktuellt skuldsaldo på 766 000 kronor som avser skatteskulder. Utöver det finns 17 aktuella mål med ny ansökningar om betalningsföreläggande.

• Vi har sökt Våffelbrukets vd Jon Sten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!