En vecka utan besöksförbud: "Det gör mig orolig"

En vecka har gått sedan besöksförbudet på äldreboenden i Sverige hävdes. Trots att mycket gått bra finns ändå en oro hos chefen för äldreomsorgen i Vimmerby kommun.

Karin Holmgren är verksamhetschef för äldreomsorg i Vimmerby kommun. Hon säger att de flesta har skött sig under besöken, men att några få riskerar ordningen.

Karin Holmgren är verksamhetschef för äldreomsorg i Vimmerby kommun. Hon säger att de flesta har skött sig under besöken, men att några få riskerar ordningen.

Foto: Roelof Stroetinga/Arkiv

Vimmerby2020-10-08 18:02

Sedan den 1 oktober tillåts anhöriga hälsa på sina nära och kära på äldreboenden igen. I Vimmerby kommun började man tidigt boka in sina besök. Den första veckan har mestadels gått bra, men verksamhetschefen för kommunens äldreomsorg, Karin Holmgren, är ändå något bekymrad. Det är nämligen inte alla som följt restriktionerna.

– Under veckan som gått har många äldre haft besök, detta har varit mycket uppskattat. De flesta besöken har skett enligt våra rekommendationer, med få undantag. Dessa undantag gör mig dock orolig. För denna grupp människor är covid-19 en livshotande sjukdom. Om det blir smittspridning till personer på ett vård- och omsorgsboende är risken för spridning stor eftersom man bor tätt på varandra inom enheterna, skriver Holmgren till tidningen i ett mail.

Betyder det här att man kommer fortsätta använda sig av värdar för att hålla ordningen?

– Vi utvärderar kontinuerligt. Vår tanke är att vi ska att ta bort dessa när de flesta anhöriga har varit på besök och vi har träffat och berättat för anhöriga om hur vi har tänkt att besöken ska ske så säkert som möjligt, svarar Holmgren.

Under veckan har man använt sig av olika medel för att trygga besöken.

– Handsprit, ytdesinficering och skyddsvisir finns utplacerat och anslag finns uppsatta med påminnelse om att hålla avstånd, skriver Holmgren.

På torsdagen ska ytterligare informationsblad delas ut på kommunens boenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!