Facket: "Kan vara vÀldigt jobbigt för brukarna"

Kravet pÄ munskydd var förstÄeligt efter flera veckor av ökad smittspridning, men det skapar ocksÄ kÀnslor hos vÄrdpersonal och brukare.

Sektionsordförande Petra Dahlström Wall pÄ Kommunal har tagit del av flera Äsikter om munskyddskravet i Vimmerby.

Sektionsordförande Petra Dahlström Wall pÄ Kommunal har tagit del av flera Äsikter om munskyddskravet i Vimmerby.

Foto: David Ekström / Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-07-08 12:00

Ökad smittspridning av covid-19 har lett till att ett nytt krav pĂ„ munskydd har införts inom vĂ„rden. Petra Dahlström Wall, sektionsordförande pĂ„ fackförbundet Kommunal i Vimmerby, berĂ€ttar att man förstĂ„r orsaken till att kravet har införts.

– Jag tror inte det Ă€r nĂ„gon som inte förstĂ„r beslutet. Det Ă€r ju som det Ă€r i vĂ€rlden, sĂ€ger hon.

Trots det har munskyddskravet enligt ordföranden skapar reaktioner hos anstÀllda

– Reaktionerna som har varit Ă€r ju att de tycker det Ă€r trĂ„kigt givetvis. Att man mĂ„ste gĂ„ tillbaka, de har ju nyss blivit av med dem. Det Ă€r lite bedrövade, just det hĂ€r ocksĂ„ att det Ă€r sommar. Det Ă€r varmt och en del har besvĂ€r av att behöva ha munskydd pĂ„ sig, sĂ€ger Petra Dahlström Wall.

Hon sÀger ocksÄ att det inte bara Àr vÄrdpersonal som drabbas av beslutet utan att det Àven pÄverkar brukarna som personalen besöker varje dag.

– Det hĂ€r med att de inte ser ansiktet, det kan vara svĂ„rt att höra och se mimiken. Det kan vara vĂ€ldigt jobbigt för brukarna med, men Ă€ven för personalen, berĂ€ttar Petra Dahlström Wall.

Att skydda de svaga Àr viktigt men det Àr ocksÄ avgörande att anvÀnda sig av rÀtt utrustning, menar Petra Dahlström Wall.

– Vad jag förstĂ„r sĂ„ det finns det flera sorters munskydd. Man fĂ„r se vad man behöver sjĂ€lv. SĂ„ de tycker att det Ă€r jobbigt att gĂ„ tillbaka. Man önskar givetvis att det hĂ€r ska vĂ€nda sĂ„ att man blir av med munskydden igen, sĂ€ger hon.

Petra Dahlström Wall förstÄr beslutet som tagits, men hoppas pÄ att lÀget ska vÀnda.
Petra Dahlström Wall förstÄr beslutet som tagits, men hoppas pÄ att lÀget ska vÀnda.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!