Vimmerbysjömannen om livet till havs och på land

Vimmerbybon Peder Rannemalm är van vid att ta sig runt i världen med båt. Han är i land nu men till våren väntar Barcelona – var de tar vägen sedan vet han inte än.

Ostindiefararen Götheborg of Sweden brukar få mycket uppmärksamhet när den anländer till nya städer. Sedan i somras har Peter Rannemalm varit med på båten som kökschef.

Ostindiefararen Götheborg of Sweden brukar få mycket uppmärksamhet när den anländer till nya städer. Sedan i somras har Peter Rannemalm varit med på båten som kökschef.

Foto: Markus Danielsson/TT

Vimmerby2022-12-04 08:00

Nice, Lissabon och Mallorca. Det är bara några av de platser Peder Rannemalm besökt med båten den senaste tiden.

Han mönstrade på Ostindiefararen Götheborg of Sweden vid midsommar i år, vilket han tidigare har kallat för en pojkdröm. Den första resan pågick i sex veckor. Den tidsintervallen brukar det vara – sex veckor till sjöss och sex veckor hemma. Han är hemma i Vimmerby nu men tankarna går till nästa resa i mars 2023, då de tar avstamp i Barcelona.

undefined
Den här bilden togs i somras, när Peder Rannemalm berättade om boken som väckte hans intresse för Ostindiefararen Götheborg.

Tidigare var det tänkt att de skulle åka med båten till Kina men på grund av det rådande coronaläget där har de valt att inte åka dit – vart de tar hän denna gång vet han ännu inte. Kontrasterna i tillvaron är stora.

– Att komma hem är alltid roligt och skönt. Efter fyra till fem timmar känns det som att jag inte varit borta. Märklig känsla det där, förklarar han i ett meddelande.

63-årige Peder arbetar som kökschef. Han gick till sjöss för första gången 1977 och har hunnit med många resor och uppdrag på de olika haven runtom i världen.

På frågan om hur han upplevde den senaste resan samt generellt om hur det är att arbeta på båt svarar han:

– Det är måndag varje dag. Vi jobbar varje dag och varje dag jobbar jag för min ledighet.

undefined
När Götheborg of Sweden är i hamn brukar de få många besökare. Det kan bli uppemot flera tusen, enligt Peder Rannemalm.

Det säger han med andemeningen att han kommer fortsätta så länge det kommer bra jobberbjudanden till sjöss och att hans fru är fortsatt positiv till det. Han säger att de brukar vara på sjön tio dagar i stöten före de når nästa hamn. 

Därför måste han och de andra i köket ha gott om mat att tillaga. De utfodrar ett sjuttiotal medarbetare på båten tre gånger om dagen. Han säger att vilken typ av mat som serveras varierar, självklart med tanken om att det ska finnas något som alla vill äta av.

Vilka är de största utmaningarna med att laga mat till sjöss och att vara till sjöss så långa tidsintervaller?

– Spisen sätter du fast och grytan sätter du i ett fack så det inte går åt skogen.

undefined
Peder Rannemalm berättar att hans intresse för att vara ute till havs har funnits länge. Det tillsammans med matlagning.

Han berättar att vissa volontärer kan bli sjösjuka när vinden går hårt mot seglingsbåten när de är ute till havs.

– En del volontärer blir jättesjuka.

Värmen påverkar också. När det är varmt ute kan det bli uppemot 25 till 30 grader i köket.

När han är i land undervisar han i Hultsfred för blivande kockar på vuxenskolan, vilket han har gjort i 30 år och Peder säger att han alltid har varit intresserad av matlagning.

undefined
På väg mot Strombolli, strax norr om Sicilien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!