Ansöker om att få försvunna Agneta dödförklarad

En ansökan har skickats in till Skatteverket för att få försvunna Agneta dödförklarad. Samtidigt fortsätter sökandet i sjön Möckeln. "Vi måste våga ta det här steget. Utan en dödförklaring kan vi inte ta avsked på riktigt. Men det betyder inte att vi slutar leta", säger sambon Matz Eklund.

En ansökan har lämats in till Skatteverket om att få försvunna Agneta dödförklarad. "Myndigheterna har sagt att de dödförklarar henne om några månader. Det är osannolikt att hon lever. Det är något som vi har väldigt svårt att ta in men verkligheten är ju troligen så att hon inte kommer tillbaka. Sen kan vi inte vara i den här situationen hur länge som helst", säger Matz Eklund.

En ansökan har lämats in till Skatteverket om att få försvunna Agneta dödförklarad. "Myndigheterna har sagt att de dödförklarar henne om några månader. Det är osannolikt att hon lever. Det är något som vi har väldigt svårt att ta in men verkligheten är ju troligen så att hon inte kommer tillbaka. Sen kan vi inte vara i den här situationen hur länge som helst", säger Matz Eklund.

Foto: Janerik Henriksson/TT, Johanna Rotebäck, Johannes Widergren.

Vimmerby2023-10-11 15:00

Den 21 juni 2022 försvann Agneta i trakten kring Björksebo. Sedan dess har mängder av sökinsatser gjorts i Hemsjön, Möckeln och skogarna runtomkring. I november förra året rapporterade en dykare att han såg en kropp under en insats i Möckeln. I samma sjö har specialhundar vid flera tillfällen markerat. I närområdet hittades mobilskal, skosula och hårsnodd som tros tillhöra Agneta. Men ännu har hon inte hittats. 

– För några veckor sedan fick en hund en jättestark markering i sjön, det är andra gången på samma ställe. Jag hade en dykare här förra helgen men då hanns inte hela området med. Det stället vi är på nu är också det svåraste, det är mitt ute i sjön på 10 meters djup, dålig sikt och krånglig botten, säger Matz Eklund och berättar att det innan isen lägger sig planeras flera insatser med hund, dykare och specialdrönare.

undefined
Den 21 juni 2022 försvann Agneta. Många sökinsatser har gjorts vid sjöarna Hemsjön och Möckeln. Polisen, olika specialister, hundförare, Missing People och andra frivilliga deltagit i sökandet. Det har sökts med båt, vattenskoter, helikopter, drönare, sonar och specialhundar. Men hon har ännu inte hittats.

– Det går inte att leta hur länge som helst. Det blir snart 1,5 år. Men så länge hunden markerar så tydligt måste vi fortsätta. Det vore vansinne att sluta. Samtidigt har man blivit lite insatt i hur det påverkar med vindar, strömmar och hur det ser ut på botten. Då är det lätt att förstå att det är svårt att hitta någon.

undefined
"Det är konstigare och svårare nu än tidigare. Något i bakhuvudet säger att vi inte kommer hitta något. Det har varit så många gånger som det varit så nära. Men samtidigt är det område som är kvar inte så stort. Nu ska vi köra med en hund till och gå ner med dykare så då får vi förhoppningsvis slut", säger Matz Eklund.

Därför valde anhöriga att i september påbörja processen med att få Agneta dödförklarad.

 – Det var jättejobbigt att skicka in ansökan men ett nödvändigt steg att ta. Det har gått så lång tid och vi vill ha ett värdigt slut för Agneta med begravning eller minnesstund. Det skulle kännas jättekonstigt att ha det utan dödförklaring. Förhoppningsvis blir det då en annan känsla. Det kanske känns mer naturligt att hon är borta. Det riktiga sorgearbetet tror jag inte vi får innan vi haft ett avslut.

undefined
"Känslorna är upp och ner. Man har det här runt sin hjärna hela tiden. Varje dag på något sätt blir man påmind om det här. Man måste leva vidare hur eller hur. Men jag kommer ha det med mig hela livet", säger Matz Eklund.

Dödförklaringen sker om fem månader om det inte under tiden kommer in uppgifter som stärker att hon lever.

– Vi har fått en kungörelse från Skatteverket. De anser att det är stor sannolikhet att Agneta är död, annars skulle dödförklaringen tidigast ske om 5 år. Det är samtidigt svårt att ta in. Alla tecken tyder på att hon har ramlat i sjön. Men det går inte att vara helt säker. Vi hoppas att man hittar något de kommande sökningarna men måste kanske leva med denna smärtsamma ovisshet. Ändå måste vi försöka leva vidare och hitta de ljusa punkterna.

undefined
"Någon form av avsked eller minnesstund bör ju Agneta till slut få. Det är jättesorgligt men samtidigt hoppas jag att det kommer bli fint. Jag har känslan av att det kommer vara jättetungt just då samtidigt som det kanske kommer bli ett mer normalt sorgearbete efteråt", säger Matz Eklund.
undefined
"Det är svårt att förstå och ta in utan att ha hittat något konkret, men är ett nödvändigt steg med dödsförklaringen. Vi anhöriga har svårt att ta in det, men vet inte riktigt hur man på något sätt ska kunna gå vidare annars", menar Matz Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!