Gripen knarkbrottsling tiger – utom om hittade pengar

Solen skiner över ladugårdstaket och värmer väggen på mangårdsbyggnaden på hästgården utanför Vimmerby. Kjell A Johansson sitter i köket i lugn och ro. På bordet ligger några mobiltelefoner, bilnycklar, en tub majonnäs och några burkar makrill i tomatsås. Försommarvärmen som ska nå drygt 34 grader i Målilla nån vecka senare har bara börjat. Men för Kjell A Johansson kommer det hetta till ordentligt närmsta minuten.

Kjell A Johansson har varit skriven på gården utanför Vimmerby sen 2014. Vid gripandet disponerade han en leasingbil som enligt polisen använts flitigt vid transporter av knark i Sörmland och i Stockholmsområdet under första halvåret i fjol.

Kjell A Johansson har varit skriven på gården utanför Vimmerby sen 2014. Vid gripandet disponerade han en leasingbil som enligt polisen använts flitigt vid transporter av knark i Sörmland och i Stockholmsområdet under första halvåret i fjol.

Foto: Jimmy Karlsson / Polisen

Vimmerby2022-05-10 20:00
undefined
Gården utanför Vimmerby där Kjell A Johansson varit skriven sen 2014 och där han greps av polisens insatsstyrka i juni 2021. Gården ägs av den tidigare sexdömde polischefen Göran Lindberg.

Utanför huset förbereder sig polisens insatsstyrka för att bryta sig in i mangårdsbyggnaden. Tillslaget i Vimmerby är en del i den internationella polisinsatsen "Trojan Shield", som når sin peak just den här dagen, måndagen den 7 juni 2021, när mer än 800 personer grips i 16 länder. En av dem är Kjell A Johansson.

Klockan är strax efter tre på eftermiddagen när han kastar en blick genom köksfönstret och ser poliserna som närmar sig.

Nu blir det bråttom. Han plockar åt sig en av telefonerna och börjar mixtra med den samtidigt som polisstyrkan rusar in i köket.

"Polis! Håll händerna stilla! Släpp telefonen!"

Kjell A Johansson vägrar lyda.

"Han pillade frenetiskt med en mobiltelefon, som om han försökte hinna göra något i mobiltelefonen innan gripandet. Han höll mobiltelefonen dold åt sidan under köksbordet" beskriver en av poliserna läget i köket.

Händelseförloppet sker snabbt. Det tar runt 20 sekunder från att Kjell A Johansson får se poliserna utanför fönstret tills han ligger på mage på köksgolvet med handfängsel på ryggen och ett skrapsår i pannan. Det fick han när han landade mot golvet när han övermannades av poliserna.

Han säger inget under gripandet.

Den linjen har han i stort hållit fast vid genom hela utredningen. Det framgår av förundersökningsprotokollet på 5 238 sidor som Vimmerby Tidning tagit del av.

Enligt åklagaren ska Kjell A Johanssons huvuduppgift var att transportera den inköpta narkotikan till packaren. Han har även hjälpt till att posta ordrar, lagerhållit och packat narkotika samt hämtat och lämnat pengar.

Polisen har haft full tillgång till krypterade plattformar som ligan använt och har kunnat följa huvudpersonernas chattar från januari till maj. Det är stora mängder narkotika som hanteras under den tiden. 

I en tidig konversation kalkylerar ligan med en vinst på knarkförsäljningen på 2-2,5 miljoner kronor att dela på – i månaden. 

undefined
Köksbordet i mangårdsbyggnaden där Kjell A Johansson satt när han fick se insatsstyrkan som närmade sig huset.

Trots flera försök har Kjell A Johanson vägrat att delta i några som helst förhör eller ens lämna cellen på häktet. Enda undantaget är ett förhör som hölls på polisstationen i Nyköping två dagar efter gripandet i Vimmerby. Där svarar Kjell A Johansson i alla fall på förhörsledarens frågor, bland annat om beslag som gjordes vid gripandet i Vimmerby:

I huset påträffades en ryggsäck med pengar i, skulle du ut och resa?

"Ja det skulle jag faktiskt, jag skulle resa till Spanien."

Det var 21 000...

"Nej det var mer. Det fanns även 50 000 ytterligare. Dessa har jag tjänat utomlands förra året."

Vart låg dessa pengar?

"De låg i ryggsäcken, längst ner."

Om jag förstår dig rätt så hade du 21 000...

"I en plastpåse, det är för räkningar den här månaden. Sen hade jag 50 000 som jag skulle ha med mig när jag åkte."

Du sa att du hade tjänat pengar i Spanien, vad har du jobbat med då?

"Då jobbade jag från juli månad till september på en Oligarks segelbåt och reparerade den. Jag hade jobbat dygnet runt i två månader".

De redlinepåsar som hittats vet han inget om.

"Det har jag inget med att göra, det kan jag säga direkt. Var var det?"

Hemma hos dig i Vimmerby...

"Det måste vara Göran som har något med dem att göra."

Utöver pengarna och redlinepåsarna beslagtar polisen tre mobiltelefoner i köket. Johansson nekar eller vägra kommentera uppgifter om telefonerna och att det skulle vara han som döljer sig bakom ett alias "Capten" på en av plattformarna.

I en chatt på den här platsen skriver den här "Capten" "mitt nummer är ... Det är ju ditt nummer...?

"Ja, det är det."

Vad kan du berätta om det?

"Ingenting."

I en annan chatt skriver samma användarnamn, "Capten", "Åk till ... Jag är där hos min dotters familj"...?

"Märkligt säger jag. Inga kommentarer. Märkligt".

Har du något du vill lägga till?

"Ja, du kan ju jaga rätt på det där 50 000: - som låg i ryggsäcken, de låg paketerade i 10, 10..."

Sammanlagt varar förhöret i 20 minuter. Sen dess har Kjell Axel Johansson vägrat svara på några frågor för att "det inte skulle vara bra för honom".

"Om jag har något att säga gör jag det vid rättegången" har han sagt.

Rättegången pågår för fullt i tingsrätten i Nyköping. Totalt är tio dagar inplanerade plus tre reservdagar.

En av de tre mobiltelefoner han hade vid gripandet samt bilnycklar till den leasade Suzukin.
En av de tre mobiltelefoner han hade vid gripandet samt bilnycklar till den leasade Suzukin.
Detta har hänt

1987. Kjell A Johansson är ledare för "Grodmansligan" när han grips i grodmansdräkt med 20 kilo amfetamin i en ryggsäck. 

November 2014. Kjell A Johansson frigives villkorligt från kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand efter ännu ett tioårigt straff för grovt narkotikabrott. Där har han blivit vän med sexdömde, tidigare polischefen, Göran Lindberg. Johansson skriver sig omgående på Lindbergs gård där han disponerar ett rum.

11 juni 2021. Johansson häktas för synnerligen grovt narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!