Kommunen bygger äldreboendet trots bister ekonomi

Byggnationen av den nya förskolan i Nybble går snabbare än beräknat. Direkt när den är klar till sommaren 2024 tänker majoriteten utmana det bistra ekonomiska läget med att dra igång byggnationen av ett nytt äldreboende. En investering på närmare 200 miljoner kronor.

Byggnationen av nya förskolan i Nybble går snabbare än beräknat. Under veckan som gått har en stor del av väggblocken kommit på plats.

Byggnationen av nya förskolan i Nybble går snabbare än beräknat. Under veckan som gått har en stor del av väggblocken kommit på plats.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-09-11 18:00
undefined
Helen Nilsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Hon ser ingen annan utväg än att kommunen drar igång byggnationen av ett nytt äldreboende i Nybble direkt efter att förskolan står klar till sommaren. "Vi har egentligen inte råd, men vi kommer inte undan behovet som finns."

– Ja, vi är inne på den linjen. Vi tror inte vi kommer undan, även om det är tufft och ekonomin styr väldigt mycket nu, finns ett behov, så som det ser ut startar vi byggnationen när förskolan är klar, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Byggnationen av förskolan rullar på snabbare än förväntat och beräknas stå klar till sommaren 2024.

undefined
Byggnationen av nya förskolan i Nybble går snabbare än beräknat. Under veckan som gått har en stor del av väggblocken kommit på plats.

– Den informationen jag fått från fastighetsavdelningen är att allt löper på bra och att byggnationen väntas bli klar tidigare än beräknat. Men vi kommer inte att öppna förskolan förrän lagom till höstterminen. Vi håller just nu på att skapa arbetsgrupper med olika kompetenser, säger Eva Johansson, verksamhetschef för förskolorna.

Förskolan ska ha sex avdelningar och plats för 120 barn.

Äldreboendet som ska byggas på tomten intill ska ha 54 lägenheter. Något definitivt beslut att bygga omsorgsboendet i Nybble har ännu inte tagits. Så sent som veckan före midsommar var det högst ovisst även inom majoriteten om byggplanerna skulle behållas eller skjutas på framtiden, på grund av det kärva läget i kommunens ekonomi. 

Nu är ett avgörande beslut att vänta inom kort, och den rödgröna majoriteten har landat in i att det egentligen inte finns något val, enligt Helen Nilsson.

– Sett bara till ekonomin så har vi inte råd, det har oppositionen rätt i. Men vi har också hållit på med det här länge nog nu. Först var tanken att bygga om och bygga ut Vidala i Södra Vi. Vi kan inte skjuta på det längre. Det finns ett behov och det blir inte mindre och omsorgen har också för avsikt att ta in andra verksamheter som i dag finns i undermåliga lokaler, så jag skulle säga att vi i majoriteten är eniga om att köra igång byggnationen så snart det går. Sen är det viktigt att vi sprider investeringarna över flera år, säger hon.

undefined
Skissen visar hur vård- och omsorgsboendet är tänkt att se ut sett från vägen till Nybble. Med byggstart nästa höst kan det stå klart ett drygt år senare.

Enligt Karin Holmgren, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden, står 20 kommuninvånare i kö för att få en av de 142 lägenheter kommunen har inom vård- och omsorgsboende.

Helen Nilsson ger en ytterligare en aspekt på att kommunen bygger.

– Det är ju kärvt på byggmarknaden. Då kan det vara bra att det offentliga bygger för att motverka arbetslöshet.

Parallellt bygger Vimarhem 32 nya lägenheter i Vimmerby. Däremot har antalet beviljade bygglov för villor minskat från 21 i fjol till fyra hittills i år.

Gaveln mot väster växer fram.
Gaveln mot väster växer fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!