– Det mesta nagelfars. Det enda vi inte tittar på nu är ekonomisidan och HR-funktionen. De resurserna behövs när vi ställer om ekonomin och många kommer att beröras, säger Helen Nilsson (S).
Kommunstyrelsen har nu formellt beslutat att de åtta punkterna om kortsitiga sparåtgärder ska genomföras i samtliga kommunala verksamheter.
Parallellt med det har också de två stora nämnderna beslutat om sparåtgärder i skola och i omsorg på sammanlagt 32 miljoner kronor.
Inom kort blir det aktuellt med detsamma inom kommunstyrelsens förvaltning. Där ska kostnader för runt tolv miljoner kronor tas bort.
I en förteckning som Vimmerby Tidning tagit del av listas ett 15-tal tänkbara åtgärder. Det handlar om att "minska ambitionsnivån" som det uttrycks inom exempelvis kulturskolan, näringslivsarbetet, folkhälsa, föreningsstöd, biblioteksfilialerna i Storebro och Södra Vi, mötesplatserna, snöröjning, gräsklippning, fastighetsunderhåll och underhållet av gator.
Nästa vecka ska kommunstyrelsens arbetsutskott gå vidare med vilka delar man ska jobba vidare med och titta djupare på och utreda följderna av eventuella nedskärningar.
– Vi vill spara så lite som möjligt på barn och ungdomar, och vi ska i det sammanhanget också gå igenom de sparförlag nämnderna lagt fram, säger Helen Nilsson.
Utifrån det ska kommunstyrelsen sen lägga konkreta sparåtgärder efter sommaren. Därför blir det inga beslut om budgetramar i kommunfullmäktige före sommaruppehållet. De besluten skjuts till november.
En sak är redan klar. Den vakanta tjänsten som hållbarhetsstrateg förblir vakant. Det ger 800 000 kronor.
Kommunstyrelsen beslutar också börja fördela resurser till verksamheterna efter en så kallad "prislappsmodell" som innebär att all verksamhet får en prislapp. Sen ska politikerna prioritera utifrån det istället för som i dag utgå från tidigare års budget och årsredovisning. Det träder i kraft fullt ut först till 2025.
– Men vi jobbar åt det hållet redan för 2024, säger Helen Nilsson.
De stora delarna i investeringsbudgeten är förskolan som byggs och vård- och omsorgsboendet som också planeras i Nybble. Bara det senare gör driften 16 miljoner kronor dyrare.
– Vi har egentligen inte råd, men vi kan inte ha äldre på gatan heller och det finns efterfråga. Och om det byggs kommer det att öppnas pö om pö.
Ett extra möte om boende ska också hållas nästa vecka.