Fortsatt mardröm för familjen Berisha – avslag trots fast jobb

Ännu ett tungt bakslag har drabbat familjen Berisha. Trots att det är klart med bostad för familjen samt fast jobb för pappa Halil och sonen blev det avslag på ansökningen om arbetstillstånd. Detta på grund av det nya försörjningskravet. "Det är ett rent helvete för dem", säger Andy Salova, ombud för den utvisade familjen.

Familjen Berisha blev för några år sedan utvisade till Kosovo. Nu har de mötts av ännu ett bakslag. På grund av det nya, höjda, försörjningskravet har pappan Halil och sonen Alkind fått avslag på ansökningen om arbetstillstånd. Arkivbild.

Familjen Berisha blev för några år sedan utvisade till Kosovo. Nu har de mötts av ännu ett bakslag. På grund av det nya, höjda, försörjningskravet har pappan Halil och sonen Alkind fått avslag på ansökningen om arbetstillstånd. Arkivbild.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-04-29 12:00

I höstas rapporterade vi om att det nya försörjningskravet kunde sätta käppar i hjulet för familjen Berisha och deras ansökan om arbetstillstånd.

Från 1 november har nämligen försörjningskravet för den som söker arbetstillstånd i Sverige höjts. Efter 1 november måste alla som ansöker ha "god försörjning" för att få arbetstillstånd. Enligt Migrationsverkets hemsida definieras en god försörjning som 80 procent av aktuell medianlön. Den summan är för närvarande på 27 360 kronor.

Så trots att Halil Berisha och sonen har fått erbjudande om fast anställning inom omsorgen i Hultsfred kommun kommer det bli avslag på ansökan. Detta eftersom deras erbjudna löner ligger på 24 000 kronor respektive 22 000 kronor.

Att den sammanlagda inkomsten skulle bli så hög som 46 000 kronor påverkar inte beslutet.

– Jag tycker det är väldigt konstigt. Person för person skulle det inte gå, men båda tillsammans har långt över 27 400 kronor. Och de har dessutom fått klart med ett hyreskontrakt till en lägenhet, säger Andy Salova, familjens ombud i kontakten med Migrationsverket.

Kommer ni överklaga beslutet?

– Nej, det ger ingenting. Vi har också ansökt två gånger tidigare och fått avslag. Ena gången för att de hade inreseförbud och andra för att de inte hade något anställningsbevis.

Hur mår familjen?

– Jättedåligt. Vi har lyckats skicka dit lite pengar, men det är svåra tider, säger han och berättar att bland annat korskyrkan skickar pengar till familjen ibland.

– De har inget hem, ingen frihet. Det är ett rent helvete för dem, säger Andy Salova.

– De har inga jobb. Kosovo är annorlunda mot Sverige, och det krävs kontakter på ett helt annat sätt för att få jobb där. Barnen går inte i skolan. Alkind (sonen) kom till Sverige som bebis och flickorna är födda i Sverige. De kan inget annat språk än svenska.

Finns det något hopp framåt?

– Det är väl om Europaparlamentet ändrar reglerna kring arbetstillstånd för tredjelandsmedborgare (Kosovo är inte medlemmar i EU). Vi får hoppas att det blir en ändring. Annars krävs det att de blir erbjudna en högre lön, över 27 400 kronor. Men det är ingen i deras yrke som har det. Så på den vägen finns det inte en chans, säger Andy Salova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!