Butiken är en av de i Vimmerby med störst problem med stölder. Åren före pandemin drabbade var fjärde butiksstöld i kommunen just Intersport. Totalt under 2017-2021 hade Intersport 18 procent av de 380 butiksstölderna. Bara Ica Kvantum hade fler med 24 procent.
– Vi anmäler alla stölder vi upptäcker, tyvärr gör inte alla butiker det. Våra varor är nog också ganska lätta att sälja snabbt för att få pengar. Jag tror att många stölder kan kopplas till att det finns mycket narkotika i samhället, säger Sarah Lindström på Intersport.
2016 och 2017 ökade butiksstölderna kraftigt i polisens brottstatistik för Vimmerby kommun. Främsta orsaken var en kampanj att anmäla alla typer av butiksstölder. 2017 anmäldes 119 brott. Sen dess har de minskat. De senaste två åren rör det sig om en dramatisk minskning till 46 stölder 2020 och 30 under 2021 i hela kommunen.
Kommunpolis Håkan Karlsson och Jan Edvardsson som är Vimmerby Handels företrädare i det lokala brottsförebyggande rådet pekar på samma anledning – pandemin.
– Färre folk i butikerna, lättare att ha koll på kunder och svårare för tjuvar när det inte är någon trängsel, summerar de.
De tror att benägenheten att anmäla ändå håller i sig. Bland annat för det nära samarbetet mellan handeln och polisen, men också genom en app som gör det enkelt att anmäla.
– Man klickar in sig och beskriver kort vad som hänt sen är anmälan klar. Det tar bara någon minut och det är stor skillnad mot att fastna i 114 14 som det lätt blev tidigare, säger Jan Edvardsson.
– Det har slagit bra ut, nu anmäls det till och med när man hittar en tom kartong och produkten är borta. Sen behöver vikten av att anmäla följas upp och påminnas om, säger Håkan Karlsson.
Han framhåller också att det förebyggande arbetet är en viktig del för mot stölder i butikerna.
– Exempelvis ser vi på polisen att man undviker "kassahav" med samlade kassor inne i butiken. Det ger lätt tjuven försprång och att de slipper passera en kassa på väg ut är heller inte avskräckande, säger han.
– Bensinstationerna har lagt om rutinerna så man måste ha en kod för att tanka om man inte betalar med kort direkt i automaten. Det är bra, då går det inte att tanka för en tusenlapp och sen bara dra.
Vem är den typiska "snattaren"?
– Det är svårt att peka ut en särskild kategori. Förr var det ungdomar som började högstadiet som var "nya snattare" varje höst. Så är det inte i dag. Nu kan det vara vem som helst. Det finns luttrade pensionärer. En gång avslöjades en pensionär som satt i system att väga två apelsiner och sätta den prislappen på påsen och sen stoppa i några apelsiner till. Så variationerna är också många, säger Håkan Karlsson.
Sarah Lindström på Intersport säger att kundkontakten är en avgörande faktor det förebyggande arbetet.
– En del vill inte ha kontakt när de kommer in, andra kan vara översvallande. Då anar man att man behöver ha koll och vara på tå.
Just Intersportpersonalen är känd för att vara på tå och har flera gånger sprungit i fatt tjuvar.
– Det är inte helt enligt rutiner och riktlinjer, men man blir triggad när det händer och vill ta tillbaka vad de tagit. Vi har lyckats med det vid flera tillfällen och ibland också fått hjälp av andra ute på stan, säger butikschefen Daniel Lindström.
Hur mycket stölderna kostar butiken varje år har han ingen exakt siffra på.
– Det är mycket pengar som lätt skulle räcka till en anställd till, kanske inte heltid, men ändå.