Pippi får stå kvar på Astrid Lindgrenskolan

Astrid Lindgrens skola kan få tillbaka sin karaktäristiska staty. Detta tack vare ett erbjudande från daglig verksamhet samt intäkter från Majblomman.

Pippistatyn plockades bort från skolgården den 5 december 2023. Nästa vår kan den komma tillbaka.

Pippistatyn plockades bort från skolgården den 5 december 2023. Nästa vår kan den komma tillbaka.

Foto: Anna Ljungqvist/Vimmerby Tidning

Vimmerby2024-06-04 11:00

I december skrev Vimmerby Tidning om att den Pippi-staty som i många år stått på AL-skolans skolgård plockades bort av säkerhetsskäl. Bedömningen som gjordes var att den utgjorde en säkerhetsrisk på grund av att den börjat falla sönder och att det trä den var gjord av hade börjat ruttna.

Statyn beskrevs som en viktig symbol för Astrid Lindgrens skola och många, bland annat i lärarkåren, tyckte att det var sorgligt att den behövde plockas bort.

– Det här är en symbol som vi har haft i väldigt många år och det kändes jättekonstigt att ta ner den, sa Anna Ljungqvist, avgående rektor, i samband med att statyn forslades bort.

Nu står det klart att statyn kan återvända. Först ska den rustas upp. 

"Ekbacken har erbjudit sig att hjälpa till att bygga ihop Pippi-statyn igen, utifrån stålramen som sparats. Det innebär att Ekbacken bidrar med arbetskostnaden och skolan står för materialkostnaden. Nu har skolan fått in pengar till materialkostnaden tack vare den del av intäkterna från majblomman som är öronmärkt till skolan. Det känns extra fint att det är eleverna på skolan som varit med och bidragit genom försäljning av majblomman.", skriver Anna Ljungqvist i ett mejl.

Tanken är att arbetet med att bygga statyn ska påbörjas under hösten, så att den kan komma på plats på skolgården igen under vårterminen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!