Granbarkborren svärmar igen – efter värmen

Granbarkborren svärmar igen efter en sommar med höga temperaturer. Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägare att inventera sin skog.

Som skogsägare ska man ta bort angripna träd så fort som möjligt. Det är också viktigt att leta i närheten av tidigare angripen skog.

Som skogsägare ska man ta bort angripna träd så fort som möjligt. Det är också viktigt att leta i närheten av tidigare angripen skog.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-08-21 12:30

En ny våg av granbarkborren har upptäckts i samtliga län i södra Sverige efter en period med värme och torka. Det visar Skogsstyrelsens svärmingsövervakning. Skogsstyrelsen skriver också på sin hemsida att svärmningar under sensommaren kan ge stora skador på skogen.

"Vi kan förvänta oss en ny våg av angrepp och därför uppmanar vi återigen skogsägare i de drabbade områdena att inventera sin skog" säger Mattias Sparf på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Tidigare i somras rapporterade Vimmerby Tidning om att trenden i Vimmerby gick nedåt. Då sa skogskonsulenten Daniel Cluer på Skogsstyrelsen så här om läget:

– Hos oss har det minskat. Men vi har en riskfaktor ifall det blir en varm sommar igen.

En andra svärmning under samma sommar var ovanligt för några år sedan. Men efter sommaren 2018 som bestod av extremvärme och torka har det blivit allt vanligare.

Sågverket Wallnäs Timber AB i Mariannelund märker också av granbarkborren i sin verksamhet. Men VD Ralf Rosberg berättar att granbarkborren har ställt till med ungefär lika mycket skador som förra året.

– Granbarkborren gör att stora värden på skogen går till spillo för markägaren och att avverkningsmaskinerna får mindre volym avverkad per tidsenhet då angreppen ofta är spridda. I ett längre perspektiv kan angreppen leda till timmerbrist vid sågverken.

Enligt Skogsstyrelsen är det just nu svårt att säga hur stora skadorna kommer att bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!