Anna Rixman hade från början planerat öppningen av det veganska caféet Green Fika till påsk, ett datum som sedan dess skjutits allt längre in i framtiden.
– Det tog lång tid innan vi fick startbesked från kommunen. Det fick vi inte förens nu i slutet av maj. Så nu jobbar vi på för att få lokalen klar, berättar hon.
Nytt ventilationssystem och ny branddörr är redan på plats. Nu arbetar hantverkare inne i lokalen med att få upp kök. Därefter ska det ordnas med avlopp, vatten, el och till slut inredning. Att gå från att de senaste åren hålla sommarcafé i Gästgivarehagen till att starta upp något permanent menar Anna Rixman har varit en stor skillnad.
– Det har varit mycket som vi behövt lära oss längs vägen, vilket också är kul. Men så här i efterhand kan jag se att vi varit lite tidsoptimistiska. Jag tror delvis att det beror på att både jag och fastighetsägaren var så positiva till idéen och trodde att vi skulle klara alla ändringar på ett kick.
Förseningen innebär att caféet nu inte kan snappa upp alla besökande sommarturister som det var tänkt. Men det tar Anna Rixman med ro.
–Jag försöker att bara ta det lugnt och inte stressa över situationen. Vi kommer vara ett åretruntcafé som framförallt är till för Vimmerbyborna. Så verksamheten hänger inte på att turisterna ska komma. Vi klarar oss även finansiellt trots förseningen och har ett samarbete med fastighetsägaren om hyran.
Och ett intresse för caféet menar hon redan finns.
–Det är många som frågar. I förra vecka när jag var i stan kom folk fram till mig i matbutiken, på apoteket och gatan. Det känns underbart att se att det finns ett intresse, det är det vi vill så klart.
Frågan som alla vill ha svar på är när caféet nu kommer att slå upp portarna. En fråga som Anna Rixman i nuläget inte vågar svara exakt på.
–Vi har inte något definitivt datum ännu. Men vi kommer att sätta upp en lapp utanför caféet och skriva på sociala medier när det är dags. Troligtvis kommer det att dröja minst två veckor. För först måste renoveringen bli helt klar och sedan måste räddningstjänsten komma och ge klartecken till att vi får öppna. Vi måste också hinna provbaka i det nya köket. Men vi ser jättemycket framemot att äntligen kunna starta. Det ska bli kul att se om vårt koncept håller.