Green Fika slutspurtar mot öppning

Tillstånden är äntligen på plats för Green Fika och renoveringen av lokalerna på Stora Torget 2 pågår för fullt. "Det finns ett ljus i tunneln", säger caféägare Anna Rixman med ett leende.

Anna Rixman med dottern Mika förbereder nu öppningen av Green Fika. "Nu behöver vi vara här och fixa. Jag skulle gissa att det kommer dröja minst två veckor till", säger Anna Rixman.

Anna Rixman med dottern Mika förbereder nu öppningen av Green Fika. "Nu behöver vi vara här och fixa. Jag skulle gissa att det kommer dröja minst två veckor till", säger Anna Rixman.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-07-03 06:00

Anna Rixman hade från början planerat öppningen av det veganska caféet Green Fika till påsk, ett datum som sedan dess skjutits allt längre in i framtiden.

– Det tog lång tid innan vi fick startbesked från kommunen. Det fick vi inte förens nu i slutet av maj. Så nu jobbar vi på för att få lokalen klar, berättar hon. 

undefined
Anna Rixman berättar om visionen. Förutom café kommer det även finnas en återbruksavdelning. "Så här i efterhand förstår man att det skulle ta längre tid än vad vi från början hoppas på. Men det är lätt att vara efterklok", säger hon.

Nytt ventilationssystem och ny branddörr är redan på plats. Nu arbetar hantverkare inne i lokalen med att få upp kök. Därefter ska det ordnas med avlopp, vatten, el och till slut inredning. Att gå från att de senaste åren hålla sommarcafé i Gästgivarehagen till att starta upp något permanent menar Anna Rixman har varit en stor skillnad.

– Det har varit mycket som vi behövt lära oss längs vägen, vilket också är kul. Men så här i efterhand kan jag se att vi varit lite tidsoptimistiska. Jag tror delvis att det beror på att både jag och fastighetsägaren var så positiva till idéen och trodde att vi skulle klara alla ändringar på ett kick. 

undefined
Caféet kommer specialisera sig på veganska, glutenfria och nötfria bakverk. Det kommer också att serveras lättare luncher som soppa och sallad.

Förseningen innebär att caféet nu inte kan snappa upp alla besökande sommarturister som det var tänkt. Men det tar Anna Rixman med ro. 

–Jag försöker att bara ta det lugnt och inte stressa över situationen. Vi kommer vara ett åretruntcafé som framförallt är till för Vimmerbyborna. Så verksamheten hänger inte på att turisterna ska komma. Vi klarar oss även finansiellt trots förseningen och har ett samarbete med fastighetsägaren om hyran.

undefined
"Även om gästerna sitter längst in i gamla häktet så finns det nu en branddörr i närheten. Vilket känns väldigt säkert och bra", berättar Anna Rixman.

Och ett intresse för caféet menar hon redan finns. 

–Det är många som frågar. I förra vecka när jag var i stan kom folk fram till mig i matbutiken, på apoteket och gatan. Det känns underbart att se att det finns ett intresse, det är det vi vill så klart. 

Frågan som alla vill ha svar på är när caféet nu kommer att slå upp portarna. En fråga som Anna Rixman i nuläget inte vågar svara exakt på.

–Vi har inte något definitivt datum ännu.  Men vi kommer att sätta upp en lapp utanför caféet och skriva på sociala medier när det är dags. Troligtvis kommer det att dröja minst två veckor. För först måste renoveringen bli helt klar och sedan måste räddningstjänsten komma och ge klartecken till att vi får öppna. Vi måste också hinna provbaka i det nya köket. Men vi ser jättemycket framemot att äntligen kunna starta. Det ska bli kul att se om vårt koncept håller.

undefined
"Vi känner att vi kan fylla ett hål. Det är många som vill kunna gå och fika på söndagar men som det är nu finns inte mycket möjlighet till det", säger Anna Rixman som tillsammans med dottern Mika nu ser framemot att komma igång.
undefined
Mika Rixman tycker att det är väldigt viktigt att caféet ska ha en lekhörna. Hon smider också planer för att göra något i gamla häktet till Halloween.
Anna Rixman och Mika Rixman tittar sig runt i det kök som håller på att ta form.
Anna Rixman och Mika Rixman tittar sig runt i det kök som håller på att ta form.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!