Fick knark skickat via posten

De två män som misstänkts för narkotikasmuggling, efter att stora mängder amfetamin och mdma-piller skickats i paket via post, har nu fått sin dom.

Kalmar tingsrätt dömer de båda männen till fängelse.

Kalmar tingsrätt dömer de båda männen till fängelse.

Foto: Arkivfoto

Vimmerby2022-09-19 11:21

De båda männen släpptes på fri fot i samband med att rättegången avslutades i början på september. Under måndagen kom domen från Kalmar tingsrätt, som dömer de båda männen till fängelse. 

Den ena mannen, som är i 45-årsåldern döms för grov narkotikasmuggling och ringa narkotikabrott. För honom väntar ett fängelsestraff på två år. Mannen har nekat till den grova narkotikasmugglingen, men berättat att han hämtat ut ett paket som han inte visste vad det innehöll eller vem som skickat det. Han berättar att han blev uppringd av en person när han kom hem och att uppringaren sa till honom överlämna paketet han just hämtat ut. Enligt mannen kom en ung man till balkongdörren och hämtade paketet. Under utredningen har det säkrats ljudmeddelanden och chattmeddelanden på mannens telefon som tyder på att mannen var medveten om vad paketet innehöll

Den andra mannen, som är i 55-årsåldern, döms för narkotikasmuggling av normalgraden, till ett fängelsestraff på ett år och åtta månader. Mannen har hävdat att han inte visste att det var narkotika i det paket han hämtade ut på den lokala matbutiken. När tullverket gjorde husrannsakan kunde inte heller paketet hittas i mannens bostad. I samband med husrannsakan sa mannen till en av tulltjänstemännen att han kastat paketet i en soptunna i en grannfastighet. Tingsrätten skriver i domen att även om man får lämna det öppet om paketet dumpades i nämnda soptunna, så finns det ingen anledning att tvivla på att mannen faktiskt lämnat paketet någonstans på hemvägen, vilket visar på att han var väl medveten om paketets innehåll. 

Tingsrätten bedömer vidare att det vore anmärkningsvärt risktagande om någon annan beställt den stora mängden narkotika till mannens adress, utan att mannen skulle vetat om det. "Redan risken att denne skulle öppna paketet på utlämningsstället gör att förfarandet framstår som mycket osannolikt, inte bara för att innehållet skulle kunna dra oönskad uppmärksamhet till sig utan främst för att beställaren då inte skulle kunna kontrollera leveransen", skriver tingsrätten i domen. Domstolen ser det som sannolikt att mannen på uppdrag har mottagit försändelsen för att lämna den vidare. Man liknar det med en kurir som för en väska över en gräns och finner därför åtalet gällande narkotikasmuggling styrkt. 

Här kan du läsa mer om gripandet och utredningen mot de båda männen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!