Här är ALV:s nya jättesatsning: "Lyft oss ytterligare en nivå"

I onsdags gick Astrid Lindgrens Värld i mål med sin satsning på matkultur. Den kombinerade konferensanläggningen och restaurangen Villa Linnéa invigdes. "Vi tar verkligen sikte på ett nytt steg", säger chefen för mat och dryck.

Med inspiration från 1920-talet har Villa Linnéa byggts upp.

Med inspiration från 1920-talet har Villa Linnéa byggts upp.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-06-27 06:00

Det andra benet i ett mångmiljonprojekt och slutmålet i Astrid Lindgrens Världs satsning på mat och dryck. Nu står Villa Linnéa färdigt. 

– Det känns fantastiskt. Vi har lyft oss ytterligare en nivå, säger Lena Möller Bexell, marknads- och försäljningschef på Astrid Lindgrens Värld. 

Villa Linnéa speglar en vacker villa från 1924 där det bott en familj med två vuxna och två barn. På övervåningen finns en konferensanläggning att hyra och på nedervåningen ligger själva restaurangen, med plats för 220 gäster, där frukost, lunch och middag serveras.

Restaurangen är uppbyggd av olika rum och sittplatser som alla har inspirerats av familjens leverne. Det första man möts av är biblioteket, därefter leds man in i ett arbetsrum som till sist leder in i pojkens rum. I mitten av lokalen finner vi bufféborden och på andra sidan huset ligger salongen och flickans rum.

undefined
Konceptet i restaurangen är olika rum, bland annat för att kunna avgränsa konferensgäster från övriga gäster. Det första rummet med sittplatser som gästen kommer in i är biblioteket.
undefined
Pojkens rum är inspirerat av cirkus och djur. Här kan barnen leka och upptäcka.
undefined
I mitten av huset hittar vi bufféborden.
undefined
Vid buffén serveras frukost och salladen till lunch.
undefined
Hela huset har en röd tråd av färger och inredning, här är salongen.
undefined
Vid flickans rum finns ett "magiskt" skåp man kan öppna för att ta sig in till rummet.
undefined
En tidstypisk barnsäng är omgjord till sittplatser.

– Den här familjen har rest mycket, det ser vi på alla prylar och rekvisita, säger Lena Möller Bexell. 

Från salongen kommer man ut till husets bakgård. Här finns det möjlighet att sitta ned medan barnen kan leka på inhägnat område. En ny ingång till parken har också byggts upp i anslutning till villan, vilket kopplar ihop parkens boende och upplevelse ytterligare, menar Lena Möller Bexell.

undefined
Ta frukostkaffet ute på bakgården? Ja, varför inte.
undefined
På den inhägnade bakgården finns möjligheter för lek och stoj.
undefined
I anslutning till det nya bygget finns en ny entré för att stärka helheten mellan boende och park ytterligare.

Det nya bygget är en del av ett gemensamt projekt och sitter ihop samt delar kök med förra årets satsning, Bysalen. Budgeten för den totala satsningen låg på 140 miljoner kronor, men prislappen landade till slut på omkring 150 miljoner kronor. 

Efter säsongens slut kommer dagens lunch att serveras här istället för på Stadsmästargården. 

– Vi känner oss i mål med matsatsningen, vi har fått in fler platser och kan förhoppningsvis förbättra upplevelsen och förhindra långa köer för våra gäster med det. Det nya konceptet med konferens ger oss också möjlighet att ge service året runt i helhet, säger Möller Bexell.

undefined
Lena Möller Bexell, marknad- och försäljningschef, är stolt över resultatet.

Sara Hedblom, mat och dryck-chef på Astrid Lindgrens Värld, säger så här om invigningen av Villa Linnéa:

– Vi får möjlighet till en helt annan produkt, även året runt. Vi sätter måltiden i fokus med inredning, mötet, råvaran och menyerna. Att vi breddar satsningen på mat och dryck gör att vi kan skapa upplevelser och event för parkgästen, konferensgästen och den vanliga gästen. Det är så roligt att få vara med och jobba med det här. Vi tar verkligen sikte på ett nytt steg, det är fantastiskt.

undefined
Anne-Marie Lindstedt, förstagångsbesökare på Astrid Lindgrens värld, är än så länge imponerad.
undefined
Familjen Lönnkvist från Gällaryd. Från vänster: Helene, barnbarnet August och Christer.

På plats på invigningen hittar vi ett gäng besökare som delar med sig av sina första intryck.

– Jag är här för första gången. Det första jag slås av är vilken otrolig kvalité det är på allt. Restaurangen, råvarorna, boendet och helheten med parken, hit kommer jag definitivt tillbaka. Det är roligt när grejerna är kul även för oss vuxna, att vi också får ta glädje av det här även om det i sin grundtanke är för barnen, säger Anne-Marie Lindstedt, besökare från Stockholm.

Familjen Lönnkvist säger såhär om sin vistelse: 

– Det är så otroligt fint allting. Jag har precis blivit pensionär och njuter, säger Christer Lönnkvist, besökare från Gällaryd. 

Frun Helene flikar in att det är skönt att ha nöjet och boendet på samma ställe.

– Vi bor i lilla staden här bakom och ska vara här i tre dagar. Senast vi var här var våra vuxna barn små, nu är vi här med barnbarnen. Mycket har hänt sedan dess, säger Helene Lönnkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!