Premiär för ALV:s nya mångmiljonsatsning

På tisdagen premiäröppnar ALV:s nya storsatsning, restaurangen och konferensanläggningen Bysalen. Nytt storkök, ny byggnad med gästtoaletter och ett bredare gångstråk följde med av bara farten.

Bysalen är tematiserad som en gammal bygdegård från 50-talet och har plats för 250 matgäster inomhus.

Bysalen är tematiserad som en gammal bygdegård från 50-talet och har plats för 250 matgäster inomhus.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-06-27 06:00

ALV gick ut hårt och presenterade inför säsongen flera rejäla nysatsningar, som Vimmerby Tidning har skrivit om tidigare. En av de största, en helt ny restaurang med plats för totalt 350 matgäster, 100 utomhus på bakgården och 200 inomhus, står nu klar. 

– Lokalen är också byggd så att vi ska kunna nyttja andra delar av året, exempelvis för större möten och konferenser. Den har en scen och är tematiserad som en gammal bygdegård från 50-talet, säger ALV:s vd Joacim Johansson. 

Restaurangen, som fått namnet Bysalen, öppnar på tisdagen och är en av de två helt nya byggnader som nu möter gästerna strax innanför entrén. I den andra byggnaden, som sitter ihop med Bysalen, finns tolv nya gästtoaletter och teknikutrymme för restaurangerna. 

undefined
Bysalen är tematiserad som en gammal bygdegård från 50-talet och har plats för 250 matgäster inomhus.
undefined
Både den gula byggnaden, toaletter och teknikutrymme, och den röda byggnaden, restaurang Bysalen, är helt nya. Här låg tidigare lager och gamla bokhandeln.

I höstas revs den gamla byggnaden för bokhandeln och det gamla lagret och efter årets säsong kommer man även att riva Majkens restaurang och bygga en ny restaurang med övervåning och konferensanläggning, som ska få namnet Villa Linnéa. Satsningen utgörs alltså av två etapper och budgeten för hela projektet är 140 miljoner kronor.

– Vi är oerhört nöjda med att ha kunnat skapa mer parkyta. I samband med det här byggde vi också ut köket som framöver kommer att serva två restauranger och göra all produktion av mat som säljs ute i parken förutom på Stadsmästargården. För att få perspektiv på budgeten kostar bara köksutrustningen hit cirka åtta miljoner, säger Joacim Johansson.

Behövs allt det här?

– Ja, det gör det faktiskt. En välbesökt dag blir det väldigt trångt på våra restauranger och trots att vi har picknickplatser och grillar ser vi en tendens att fler och fler väljer att köpa lunch i parken för bekvämlighetens skull. Vi har stora förhoppningar på att det här ska bli bra.

undefined
Vd:n Joacim Johansson är nöjd med satsningen och menar att den behövs.
undefined
Restaurangen blir den första i parken där gästerna beställer via en app.
undefined
På Bysalens bakgård, där parkens centrallager tidigare låg, finns plats för ytterligare 100 matgäster.

Bysalens mat går under temat husmanskost och restaurangen blir den första i parken där gästerna beställer via en app.

– Vi ska testa det, lite för att ge en annan upplevelse men också för att folk ska slippa stå i kö vilket många barn tycker är tråkigt.

Som en del i satsningen har också vägen från knuten på Pippibutiken efter stora entrén och framåt också breddats med gatsten.

– Det är för flödets skulle eftersom det är jättemånga som kommer och går direkt upp till Pippi här på morgonen, men vi gjorde det också utifrån att lättare få rum med knallarna här under våra höstmarknader, säger Joacim Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!