Reportrarna jämför butikernas julmatspriser

Artificiell intelligens (AI), juletider och höga matpriser är tre ämnen som verkligen är i ropet. Vimmerby Tidning har valt att kombinera allt det för att se vad det kostar att handla till ett julbord i stans butiker och hur väl det stämmer överens med en robots prognos.

Reportrarna utgick från en AI-genererad inköpslista för ett klassiskt svenskt julbord, när priserna i butiken kollades.

Reportrarna utgick från en AI-genererad inköpslista för ett klassiskt svenskt julbord, när priserna i butiken kollades.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-12-22 05:30

Vad ska man ha på julbordet? Hur mycket mat går åt och vad kommer det att kosta? Inför julen är det frågor som förmodligen dyker upp både en och två gånger i flera hushåll. Så var fallet även på Vimmerby Tidning när det hade blivit dags för årets julkassetest, som du kan ta del av i videoinslaget ovan. För att underlätta arbetet, och dessutom slippa tjafsa om inköpslistan, bestämde vi oss för att ta hjälp redan från början.

Vi lät ett AI-verktyg, Microsoft Copilot, ta fram en inköpslista för ett klassiskt svenskt julbord till sex personer, med en budget på tusen kronor. Listan som chatboten tog fram berättade både vad som skulle köpas, hur mycket av varje grej som behövs och vad det skulle kosta. Den första listan som genererades innehöll morötter, pepparkakor, bröd och mandel, men vi tog oss friheten att be boten ta bort det och istället lägga till ägg, ansjovis, lök och grädde. Såhär såg svaret ut som vi fick fram då:

"Ursäkta mig, jag missförstod din förfrågan tidigare. Här är en inköpslista för ett klassiskt svenskt julbord till sex personer, med en budget på tusen kronor och med lax, grädde, lök, ansjovis och ägg"

Julskinka 1 kg 100 kr
Köttbullar 1 kg 60 kr
Prinskorv 1 kg 60 kr
Rödkål 500 g 20 kr
Grönkål 500 g 20 kr
Potatis 2 kg 40 kr
Senap 1 burk 10 kr
Julmust 2 flaskor 40 kr
Risgrynsgröt 1 liter 20 kr
Lax 1 kg 150 kr
Grädde 1 liter 20 kr
Lök 500 g 10 kr
Ansjovis 1 burk 20 kr
Ägg 12 st 20 kr

Totalt: 670 kr

Med den listan gav sig Vimmerby Tidning ut till de fyra stora butikerna i Vimmerby tätort, Ica Supermarket, Ica Kvantum, Tempo och Coop, för att se vad det i verkligheten kostar att plocka ihop den föreslagna matkassen. I varje butik valdes det billigaste alternativet för den önskade mängden, i de flesta fall sett till produkternas kilopris. Nedan följer vissa förtydliganden.

  • Då typen av lax är ospecificerad i listan valde reportrarna att titta på gravad lax, vilket påverkar prisbilden.
  • I alla butiker undersöktes priset på en och samma sorts senap, nämligen Västerviks senap (300g).
  • Grädden som undersöktes var vispgrädde.
  • Potatisen var mjölig potatis.
  • I jämförelsen av julmust räknades priset per stor flaska + pant.
  • Julskinkan var kokt, men inte griljerad eller färdigskivad.
  • När det kom till ägg tittade vi på det billigaste tolvpacket.

För att göra det så rättvist som möjligt besöktes alla butiker under en och samma dag, onsdagen 20 december. Såhär (trumvirvel) blev resultatet:

I uträkningen insåg reportrarna att det är en vara som verkligen sticker ut prismässigt – den gravade laxen. Därför togs beslutet att även genomföra beräkningen utan den varan:

Under shoppingturen bytte Vimmerby Tidning några ord med butikspersonal, för att höra vad de reflekterat över kring julhandeln. Då lyftes just lax som en vara vars prisbild verkligen förändrats sedan i fjol.

Finns det någon julvara som gått upp särskilt mycket i pris?

– Det där har följts under hela året, så jag har svårt att rycka ut någon särskild julvara bara sådär. Eller ja, lax till exempel är tydligt att den är klart dyrare än föregående år, och då pratar jag om skivad lax, alltså rökt eller gravad, säger Pelle Lindqvist, handlare på Ica Kvantum.

– Den färska laxen har ju stuckit iväg lite i pris, det är det vi märker av mest. Fisk överlag har varit svårt och sill i tråg till exempel går ju inte att få tag på. Även julnötterna har blivit dyrare, säger Jennie Nelson, ställföreträdande butikschef på Coop.

undefined
"Lax till exempel är tydligt att den är klart dyrare än föregående år, och då pratar jag om skivad lax, alltså rökt eller gravad", säger Pelle Lindqvist, handlare på Ica Kvantum.
undefined
"Den färska laxen har ju stuckit iväg lite i pris, det är det vi märker av mest. Fisk överlag har varit svårt och sill i tråg till exempel går ju inte att få tag på. Även julnötterna har blivit dyrare", säger Jennie Nelson, ställföreträdande butikschef på Coop.

Enligt en undersökning gjord av Matpriskollen är årets julkasse dyrare än tidigare. Av den anledningen finns det skäl att tro att vissa skapar en prioriteringsordning över vad som är viktigast på julbordet och vad som går att välja bort. Såhär tyckte folk på stan när Vimmerby Tidning undersökte era julbordspreferenser i början av månaden.

Ica Kvantum var den första butiken som besöktes under onsdagen för Vimmerby Tidnings julkassetest.
Ica Kvantum var den första butiken som besöktes under onsdagen för Vimmerby Tidnings julkassetest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!