Gömde knark på servicehuset i Vimmerby

En Vimmerbybo i 25-årsåldern som ville bli "knarkkung" i stan gömde drygt 1,5 kilo amfetamin och nära 1,5 kilo cannabis på ett servicehus i Vimmerby kommun. Knarket som är värt närmare en halv miljon kronor på gatan upptäcktes av personal på arbetsplatsen.

I två ryggsäckar som fanns i mannens skåp i omklädningsrummet påträffades amfetamin och cannabis till ett sammanlagt värde av närmare en halv miljon kronor på gatan.

I två ryggsäckar som fanns i mannens skåp i omklädningsrummet påträffades amfetamin och cannabis till ett sammanlagt värde av närmare en halv miljon kronor på gatan.

Foto: Polisen

Vimmerby2023-05-15 14:22

Nu åtalas 25-åringen för grovt narkotikabrott och hotas av ett strängare fängelsestraff än de två år som hovrätten slog fast så sent som i förra veckan

Enligt åtalet har mannen förvarat nära 1,6 kilo amfetamin och nära 1,5 kilo cannabis i sitt skåp på arbetsplatsen där han tidigare varit anställd. 

undefined
I det här skåpet på arbetsplatsen förvarade den åtalade 25-åringen drygt tre kilo narkotika värd närmare en halv miljon kronor.

Knarket hittades när ledningen för enheten gick igenom vilka personalskåp som inte användes längre och som kunde tas över av nya anställda medarbetare. 25-åringen hade inte använt sitt skåp sen han greps och häktades i december. 

Den 8 mars dömdes han till två års fängelse för narkotikabrott.

Fem dagar senare lät enhetenscheferna en vaktmästare klippa upp låset till hans skåp i omklädningsrummet på arbetsplatsen. Där i fanns bland annat två ryggsäckar som man snabbt insåg innehöll narkotika och polisen larmades.

undefined
Knarkfyndet på servicehuset i Vimmerby kommun bestod av nästan 1,6 kilo amfetamin och nära 1,5 kilo cannabis.

Polis och åklagare konstaterade snabbt att det rörde sig om betydligt större mängder knark än det som 25-årigen dömts för efter tillslaget hemma hos honom och hos en kamrat till honom i december.

Nu var det nästan 1,6 kilo amfetamin, värt runt 320 000 kronor i användarled och nära 1,5 kilo cannabis värt runt 145 000 kronor.

Vid ett första förhör dagen efter upptäckten på servicehuset i Vimmerby nekade 25-åringen till all kännedom om den påträffade narkotikan. 

Ett par dagar senare medgav han att han förvarade knarket i skåpet på arbetsplatsen, men nekar till att han skulle sälja narkotikan.

Han säger att en person han träffat i samband med tidigare narkotikaaffärer i Linköping plötsligt dök upp hemma hos 25-åringen och bad honom förvara de två ryggsäckarna.

undefined
En av de ryggsäckar som personal på arbetsplatsen hittade i den tidigare kollegans skåp.

Förvaret skulle enligt 25-åringens uppgifter i förundersökningsprotokollet vara i 2-3 dagar. Men eftersom han greps av polis och blev häktad blev också knarket kvar i hans skåp.

Han lämnar namn och signalement på personen som kom med ryggsäckarna. Men säger att han inte vet nånting om varför han skulle förvara narkotikan.

Den misstänkte uppger att han aldrig hanterat knarket. Polisen har påträffat hans DNA på klisterssidan på tejpen till ett paket.

25-åringen har inga minnen att han lyft på någon tejp.

Åklagaren åtalar honom för grovt narkotikabrott. Det kan ge upp till sju års fängelse. Åklagaren yrkar samtidigt att 25-åringen ska utvisas från Sverige i tio år efter avtjänat straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!