Eon inviger nya kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa

Eons megasatsning på en ny kraftledning mellan Kisa och Vimmerby har gått i mål. På torsdagen samlades politiker och Eons ledning på kommungränsen för att inviga ledningen och markera slutet på det långa byggprojektet.

På torsdagen samlades politiker och Eons ledning på kommungränsen för att inviga regionledningen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-08-22 11:22

Ett projekt som planerats i 15 år och byggts på i över fyra år har avslutats och på torsdagen bjöd Eon in till pressträff och invigning av den nya nästan fem mil långa regionledningen mellan Vimmerby och Kisa. 

Byggprojektet är klart och i det ingår förutom 130-kilovoltsledningen också tre nya transformatorstationer, i Horn, Gullringen och Södra Vi, samt två ombyggda stationer i Vimmerby och Kisa. Precis som när det första spadtaget togs skedde pressträffen på läns- och kommungränsen i närheten av Björkhult, vid avfarten mot Horn. 

undefined
I dag invigs Eons mångmiljonsatsning mellan Vimmerby och Kisa. Ett 50-tal personer är på plats.
undefined
Eons pressträff lockade stort mediauppbåd under torsdagen.
undefined
Kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa är nära fem mil lång.
undefined
Ledningen invigdes till tonerna av en fanfar.
undefined
Eons regionchef Björn Persson.
undefined
Helen Nilsson (S) och Christer Segerstéen (M).

Syftet med ledningen är att öka kapaciteten i området och enligt Eons regionchef Björn Persson är projektet ett exempel på det som händer med elnätet i Sverige idag, där mycket behöver byggas för att allt ska fungera i framtiden.

– Att säkra strömförsörjningen är a och o, sa Vimmerbys kommundirektör Carolina Leijonram om regionledningen tidigare i år. 

Den första etappen i byggprojektet inleddes i april 2020 och från början hade Eon räknat med att hela projektet skulle kosta cirka 350 miljoner kronor. Tack vare inflationen kan den prislappen ha ökat. 

– Inflationen ligger extremt högt och det har blivit dyrare än vi trodde, säkert 20 procent mer än vad vi räknade med, sa Mats Tullgren, ansvarig för regionnätverksamheten i Sverige, i en tidigare intervju med Vimmerby Tidning. 

undefined
Helen Nilsson (S).
undefined
Invigningen hölls på samma plats som där det första spadtaget för byggprojektet togs.
undefined
Vimmerby kommuns utvecklingschef Egon Karlsson tog symboliskt över stafettpinnen från Conny Forsberg, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Kinda, när projektet paserade kommungränsen i mars 2023.
undefined
Ljunghälls vd Anders Melin hoppas att den nya kraftledningen ska kunna minska störningarna i elförsörjningen. Bilden är tagen i samband med att ledningen byggts fram till Södra Vi.
undefined
Bandet klipptes under högtidliga former.
undefined
Kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa är nära fem mil lång.
undefined
Kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa är nära fem mil lång.
undefined
Kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa är nära fem mil lång.

I mars i år nådde ledningen Södra Vi och ortens flaggskepp, metallfabriken Ljunghäll.

På plats för invigningen på torsdagen var bland andra Eon Sveriges vd Johan Mörnstam, kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S), Christer Segerstéen (M), kommunstyrelseordförande i Kinda, och representanter för länsstyrelserna i Kalmar och Östergötlands län. Dessutom deltog representanter från näringslivet och entreprenören Vattenfall.

Helen Nilsson (S) har varit med och följt proceduren som lett fram till den färdiga kraftledningen.

– Äntligen, säger jag. Det är känslan. Från att vi började så har det varit många diskussioner och processer med markägare och så vidare, att få ihop alla delar tar sin tid och vi är så nöjda att vi nått ända fram och fått vara med på resan, säger hon till Vimmerby Tidning. 

Hur kan Vimmerby kommun dra nytta av den ökade kapaciteten?

– Det är bra för företagare. Om vi ska få företag att vilja starta eller bygga ut, för att få säkra arbetsplatser för invånarna, så måste man kunna lova att kapaciteten finns. Det har varit på gränsen innan och nu är det avgörande för att vi ska kunna utvecklas i framtiden. 

Vemabs vd Olle Fogelin var även han på plats vid invigningen på länsgränsen.

– Det är skönt att det äntligen är klart. Jag började som vd för ungefär 2,5 år sedan och precis då var jag här på första spadtaget, så sedan dess har jag varit med, säger han.

Hur påverkas Vimmerbyborna av den nya ledningen? 

– Det ger oss bättre förutsättningar att klara av den fortsatta utbyggnaden, elektrifieringsmässigt. Sedan kommer ju Vimmerby tätort längre ner än de norra delarna av kommunen, där exempelvis Ljunghäll finns, så vi får inte del av hela kapaciteten. I Vimmerby är vi väl försörjda mot väderberoende avbrott eftersom vi grävt ner de flesta ledningar men får vi inte elen till vårt lokalnät så spelar det ingen roll. Att vi får in el från fler håll kommer att leda till att vi får färre avbrott och det ökar graden av säkerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!