Då siktar veganska kaféet på öppning

I juni hoppas Anna Rixman kunna slå upp dörrarna till Green Fika i Vimmerby. "Vi ser verkligen framemot att öppna, det känns väldigt spännande", berättar hon.

"Många verkar se framemot öppning. Att det blir ett kafé som är öppet på söndagar har vi fått mycket positiva reaktioner kring", berättar Anna Rixman. På bild med Irma Rixman under trädgårdsmarkaden förra helgen.

"Många verkar se framemot öppning. Att det blir ett kafé som är öppet på söndagar har vi fått mycket positiva reaktioner kring", berättar Anna Rixman. På bild med Irma Rixman under trädgårdsmarkaden förra helgen.

Foto: Frida Bieberbach

Vimmerby2022-05-13 06:00

Förberedelserna inför öppningen är i full gång. Förhoppningen är att det veganska, nötfria och glutenfria kaféet på Stora Torget ska vara redo för gäster till sommaren.

– Vi hoppas kunna öppna första helgen i juni. Men det beror på tillstånd och om lokalen hunnit bli klar, säger Anna Rixman och berättar att nya regler gjort att öppningsdagen skjutits fram från april.

–Innan oss har det varit en butik i 28 år, under den tiden har det har skett väldigt mycket regelförändringar vad det gäller säkerhet och ventilation. Så det är mer än vad vi trodde som behövs göras med lokalen. Vilket vi såklart förstår. Men vi har börjat fixa lite, målat alla ytskikt och tycker att det börjar bli väldigt fint.

undefined
"Vi gillar lokalen jättemycket och håller nu på att måla alla ytskikt. Sedan kommer Fågelvik bygga ett kök åt oss så det kommer bli jättefint" berättar Anna Rixman.

Sedan två år tillbaka har Anna tillsammans med sin familj drivit sommarcafé i Gästgivarehagen. Men att nu öppna inne i Rosenkransens gamla lokaler i centrala Vimmerby berättar hon känns annorlunda.

– Det känns större nu när vi kommer ligga mitt i smeten. Vilket vi vill. Men det är lite nervöst eftersom vi ännu inte vet hur allt kommer fungera praktiskt. Jag skulle gärna öppna och testköra när det är lite färre gäster. Speciellt då jag med jämnamellanrum hör folk säga att det kan bli besöksrekord i år. Men när jag är orolig och tänker "hjälp, hur ska det gå?" så påminner nära och kära mig om att det inte kommer vara ett ställe dit folk kommer för en snabb kaffe på väg till tåget. Vår intention är att det ska vara en lugn stämning.

För att skapa en rofylld känsla inreds lokalen med mycket återburk och sittgrupper i olika storlekar.

– Vi vill att det ska kännas charmigt och hemtrevligt. Att man ska kunna sitta i ett hörn för sig själv eller med vänner vid ett stort bord. Man ska kunna komma och spela spel, läsa en tidning, dagdrömma, umgås, jobba eller plugga. Jag hoppas att alla ska känna sig välkomna. Anledningen till att jag vill ha ett kafé är alla fina möten med människor. För mig handlar det inte bara om att baka.

För att redan innan öppningen kunna få träffa gäster planeras en smygpremiär på Upptäckardagen 22 maj.

– Lokalen kommer inte vara klar men vi funderar på att ha ett litet bord utanför så att folk kan få komma, prova våra bakverk och lära känna oss. Till en början kommer det bara var jag och mina döttrar som arbetar. Eftersom vi inte vet exakt när vi kommer öppna är det jättesvårt att anställa någon annan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!