Fullsatt när kända musikskribenten gästade Vimmerby

En av Sveriges kändaste musikjournalister ger sig i kast med Sveriges kändaste band i sin nya bok, och på tisdagen dök han upp på bokhandeln i Vimmerby för att berätta mer. "Det finns inget större", säger skribenten

Jan Gradvall är en av Sveriges ledande och mest välkända musikskribenter med ett antal böcker och journalistpriser i bagaget. För en bred publik är han kanske mest för sin roll som expert på populärkultur i Tv4:s Nyhetsmorgon.

Jan Gradvall är en av Sveriges ledande och mest välkända musikskribenter med ett antal böcker och journalistpriser i bagaget. För en bred publik är han kanske mest för sin roll som expert på populärkultur i Tv4:s Nyhetsmorgon.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-01-31 05:00

Författarkvällarna på Vimmerby bokhandel är populära och någonting som butiken vill satsa på, det har ägaren Emma Harrysson-Karlsson berättat i en tidigare intervju med Vimmerby Tidning. På årets första författarkväll, som arrangerades på tisdagen, fick Vimmerby och bokhandeln besök av ingen mindre än musikjournalisten och författaren Jan Gradvall. Han gled in på bokhandeln ungefär en halvtimme innan kvällen skulle dra igång och då hade han hunnit med en räkmacka på Bakfickan innan.

– Jag är från Linköping och har väl varit här i Vimmerby några gånger, men jag har inte varit på bokhandeln innan och jag måste säga att jag tycker att den är otroligt fin. Det är nog en av de största bokhandlar jag har sett i en så pass liten stad. Räkmackan är jag också jättenöjd med, sa Jan Gradvall när Vimmerby Tidning fångade honom.

undefined
Författarkvällen var utformad så att Jan Gradvall fick frågor av bokhandelns ägare Emma Harrysson-Karlsson. Han svarae också på publikens frågor och berättade om boken.

Musikjournalisten var på plats för att prata om sin bok Vemod undercover, en nyskriven bok som handlar om Abba. Den har beskrivits som en osminkad kärleksförklaring via en mosaik av unika berättelser om bandet och dess medlemmar. För Jan Gradvall, idag 60 år gammal, har Abba varit ett självklart inslag i skivbackarna hemma under ett halvt sekel.

– Den första LP jag köpte för egna pengar, när jag var tio år, var Waterloo och Abba har alltid funnits där under uppväxten. Även under åren med punken, som var väldigt formande för mig, så köpte jag Abbaskivorna även om jag kanske inte frontade med dem, säger han.

undefined
Rolig kuriosa är att Abba har en liten koppling till Vimmerby. Jörgen Nilsson på affären Ultimate Sound and Music, runt hörnet från bokhandeln, samarbetar med Benny Anderssons två studios och har bland annat levererat utrustning dit som användes när Abbas senaste skiva spelades in.

Varför blev boken om Abba verklighet först nu?

– Jag har skrivit om musik i snart 40 år och är man musikskribent i Sverige så finns det inget större än Abba att ta sig an. 2013 gjorde jag ett reportage och det var första gången alla fyra gick med på att intervjuas till samma reportage på 30 år. Då tror jag att jag vann deras tillit och sedan dess har jag kunnat prata med dem. På ett sätt har jag hållit på med boken i tio år men konkret har den tagit två år.

undefined
"Den första LP jag köpte för egna pengar, när jag var tio år, var Waterloo och Abba har alltid funnits där under uppväxten", säger Jan Gradvall.

Boken Vemod undercover släpptes i höstas och har hittills tagits väl emot, menar författaren. Enligt honom berättar den mer än många andra böcker om bandet gör, en större historia om hur Abba format Sverige och om hur Sverige format Abba. Att intresset för boken och Abba finns och är stort vittnar också författarkvällen på bokhandeln om eftersom den var helt fullsatt.

– Det är väldigt kul, säger Jan Gradvall.

Författarkvällen med Jan Gradvall var helt fullsatt.
Författarkvällen med Jan Gradvall var helt fullsatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!