Hilda och Filippa tog studenten 2017 – så gick det sen

För sex år sedan intervjuvade Vimmerby Tidning de förväntansfulla studenterna Filippa och Hilma kort innan de skulle ge sig ut i världen på egen hand. Nu berättar de om drömmarna som slog in och hur åren efter gymnasiet varit.

Hilda Ingvarsson lyckades följa sin dröm efter studenten och via agronomutbildningen i Uppsala är hon nu tillbaka på hemmaplan och jobbar inom lantbruket. "Jag är väldigt hemmakär", säger hon.

Hilda Ingvarsson lyckades följa sin dröm efter studenten och via agronomutbildningen i Uppsala är hon nu tillbaka på hemmaplan och jobbar inom lantbruket. "Jag är väldigt hemmakär", säger hon.

Foto: Privat

Vimmerby2023-06-14 05:30

"Overkligt", sa Hilda Ingvarsson om känslorna strax innan studenten från naturprogrammet på Vimmerby gymnasium. Det var 2017 och då hade hon sökt in till en agronomutbildning. När Vimmerby Tidning pratar med henne sex år senare har drömmen gått i uppfyllelse.

– Jag gick den linjen i Uppsala sen och tog examen därifrån nu i våras. Nu jobbar jag som produktions- och hållbarhetsrådgivare för lantbrukare, säger Hilda Ingvarsson. 

Hilda, som fyller 25 i år, har fortfarande lite kontakt med sina gamla gymnasievänner och hon säger att hon trivdes väldigt bra i Vimmerby. Från början kommer hon från Ingatorp och Uppsala lämnade hon snabbt efter avklarade studier.

– Jag är väldigt hemmakär och efter utbildningen var det inget snack om saken om att jag skulle flytta hem igen, säger hon.

Vad har du för råd till årets studenter? 

– Mitt råd är att om man är sugen på att börja plugga och har en idé på vad man vill göra så är det bara att kasta sig ut och testa, man kan alltid hoppa av en utbildning som man inte gillar.

undefined
Filippa Hultgren ville se världen och det fick hon. Förutom ett år som au-pair i USA har hon bland annat backpackat i Indonesien. "Åk ut och äventyra innan du börjar plugga igen. Ta en paus och lär känna dig själv", säger hon till årets blivande studenter.

För Filippa Hultgren, som också tog studenten 2017, var drömmen att bli au-pair i USA och så blev det också.

– Jag flyttade till en familj i Portland och bodde där i ett år. Det är absolut det bästa jag någonsin har gjort och jag utvecklades så mycket på den resan. Man har ingen hjälp från någon utan måste klara allt på egen hand, säger hon.

Sen fick Filippa visum för en resemånad i USA och då reste hon runt i hela landet med två kompisar som hon träffat där. Efter det bar det av hem till Södra Vi igen.

– Sen flyttade jag till Sälen och jobbade på en våffelstuga. Jag har varit runt och äventyrat en hel del men nu bor jag i Vimmerby igen och jobbar inom förskolan, säger hon. 

Vad har du tagit med dig från din gymnasietid? 

– Jag jobbar tillsammans med en klasskompis från gymnasiet nu men i efterhand kanske jag valde fel linje, jag pluggade handels men jobbar med barn nu. Jag har insett att det är det jag vill jobba med och i framtiden vill jag bli förskollärare och sen plugga vidare till specialpedagog.

Filippas råd till årets studenter är att inte ha för bråttom med karriären.

– Ut i världen och res, säsonga, backpacka eller vadsomhelst! Det hjälpte mig jättemycket, så åk ut och äventyra innan du börjar plugga igen. Ta en paus och lär känna dig själv, säger Filippa Hultgren. 

undefined
Till vänster, Hilda Ingvarsson kort innan studenten från Vimmerby gymnasiym 2017. Till höger, 2023 är Hilda tillbaka i Ingatorp och jobbar som produktions- och hållbarhetsrådgivare för lantbrukare.
undefined
Till vänster, Filippa på weekend i Chicago för ett antal år sedan. Bilden till höger är tagen några dagar innan hon tog studenten från Vimmerby gymnasium 2017.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!