Statt laddar starkt inför VH:s allsvenska premiär: "Supertaggade"

Kommer hockeyn ge kassaklirr för näringslivet? Det tror Martina Andersson, hotell och verksamhetschef på Vimmerby Stadshotell. Här har man förberett sig i månader. ”Är det någon gång vi har ett dragplåster i den här kommunen utöver ALV är det nu.”

Begränsad alkoholservering i hallen samtidigt som hockeyfebern ökar. Det kan spilla över på näringsställena i stan. På Vimmerby Stadshotell har man förberett sig sedan i maj, berättar Martina Andersson.

Begränsad alkoholservering i hallen samtidigt som hockeyfebern ökar. Det kan spilla över på näringsställena i stan. På Vimmerby Stadshotell har man förberett sig sedan i maj, berättar Martina Andersson.

Foto: Johannes Widergren, Annie Hogner

Vimmerby2024-09-20 06:00

Seriepremiär i Hockeyallsvenskan. Nedräkningen närmar sig timme noll och det finns de, även utanför rinken, som förberett premiärmatchen mellan VH och Nybro IF länge.

– Jajamensan, vi är supertaggade. Det här är något vi började jobba med tidigt i våras, med erbjudanden och att ta kontakt med de olika klubbarna inför deras matchdatum. Vi satsar både på uppladdning inför hemmamatcher och visar alla bortamatcher på storbild i restaurangen, säger Martina Andersson, hotell- och verksamhetschef på Vimmerby Stadshotell.

Hon sticker inte under stol med att den begränsade möjligheten att servera alkohol i ishallen kan ge effekter för restaurangerna i stan.

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat finns två alternativ för den som vill dricka öl eller annan alkoholhaltig dryck under VH:s hemmamatcher. Antingen lösa medlemskap i puben eller på "hyllan", vilket kostar 300 respektive 1 000 kronor för en säsong. 

Anledningen till upplägget är att alkoholtillståndet inte tillåter allmän utskänkning. Man får bara servera i ett slutet sällskap, vilket det räknas som när man har medlemmar. Och det här innebär att bortasupportrar, som kanske väljer bort medlemskap för 300 eller 1 000 kronor, inte kan köpa en öl till matcherna.

– Nu inför fredag har vi ett tiotal från Nybro och ett 30-tal från Vimmerby som bokat bord för uppladdning. Det tror vi absolut blir en effekt att man kommer lite tidigare och passar på att käka och dricka och ha det gott och bo över också för den delen. Vi tror också på en och annan spontanare som kommer förbi, säger Martina Andersson.  

Mari Karlsson, en av ägarna till bowlinghallen med restaurang och bar i Vimmerby, funderar också på hur man kan använda guldläget bara ett stenkast från ishallen.

– Man kan ju säga att vi har gångavstånd. Vi har ju tänkt de ska få komma hit och äta innan, och under matchen också för den som vill det. Vi har inte bestämt det riktigt än, men vi kommer väl att ha hockeyerbjudande eller något framöver.

Martina Andersson tror att hockeyn kan gynna näringslivet i Vimmerby.

– Är det någon gång vi har ett dragplåster i den här kommunen utöver Astrid Lindgrens Värld är det nu. Vi kommer absolut att göra vad vi kan för att bidra till hockeyfeber, vi är supertaggade. Jag tror att det kommer avspeglas i ekonomin för kommunen i och med att det kommer mer människor till stan även utanför turistsäsong. Jag tycker man ska se det så istället för att jämföra äpplen och päron.

Hur menar du då?

– Jag kan till viss del förstå att kommunen får kritik för att man går in och satsar på den här elitverksamheten, men jag tycker också man kan vända på det och se vad det gör för stan och för andra näringar där man kanske själv inte verkar. Självklart missunnar jag varken skola eller omsorg, men jag tror inte de här pengarna hade tillskrivits det ändå. Jag ser det här som något väldigt positivt för vår näring och bransch och förhoppningsvis kommer handel, restauranger och alla möjliga att dra nytta av det här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!