Ny rektor för tre skolor • "Lite som att komma hem"

Nu är Else-Marie Isaxon på plats på nya jobbet som rektor för skolorna i Gullringen, Södra Vi och Djursdala. Att det finns utmaningar är hon medveten om. ”Självklart, men jag är riktigt pepp. Det känns lite som att komma hem både till skolans värld och till Vimmerby kommun”.

Else-Marie Isaxon är på plats som ny rektor för skolorna i Södra Vi, Gullringen och Djursdala. Hon kommer hem både till grundskolans värld och till Vimmerby kommun, där hon är född och uppvuxen.

Else-Marie Isaxon är på plats som ny rektor för skolorna i Södra Vi, Gullringen och Djursdala. Hon kommer hem både till grundskolans värld och till Vimmerby kommun, där hon är född och uppvuxen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-09-14 07:00

Nytt jobb. Och det är mycket att sätta sig in i, förklarar Else-Marie Isaxon när jag ber henne sätta ord på hur det känns efter några veckor på rektorstjänsten för kransortsskolorna i Gullringen, Södra Vi och Djursdala.

Även om hon inte varit rektor i grundskolan tidigare har hon ett gediget cv med 22 års jobberfarenhet från förskoleklass upp till årskurs nio och senast kommer hon från en tjänst som rektor över två förskolor i Åtvidaberg.

– Så att leda flera verksamheter är jag van vid. Och jag har en bred erfarenhet med mig och vet vad man kan stöta på för problem i skolans värld. Nu är mitt fokus att lära känna Vimmerby kommun, och hur olika saker funkar här. Det är ju nytt för mig.

Har du hunnit dra någon slutsats?

– Nej, det är för tidigt. Men jag känner mig verkligen välkommen. Personalen har tagit väl emot mig och är mycket trevlig och kul att jobba med. Jag har mycket stöd av mina medarbetare, som kommer att hjälpa mig i jobbet på bästa tänkbara sätt.

undefined
Else-Marie Isaxon är på plats som ny rektor för skolorna i Södra Vi, Gullringen och Djursdala. Hon kommer hem både till grundskolans värld och till Vimmerby kommun, där hon är född och uppvuxen.

Else-Marie Isaxons företrädare på jobbet har varit öppen med att sparbeting och ekonomiska förutsättningar till stor del låg bakom hans val att säga upp sig. ”I min värld känns det svårt att få ihop en organisation inför nästa år med de medel vi har, så då kände jag att det är bäst för mig att göra något annat. Jag har ett större behov av att ha anställda personer på skolorna än vad jag har pengar till när jag gör budget”, sa Torbjörn Sandberg bland annat i en intervju i Vimmerby Tidning i februari.

Nu tar du över den stafettpinnen. Hur tänker du kring ekonomin?

– Ansträngt förstår jag att det är, även om jag inte jättemycket har hunnit sätta mig in i ekonomin. Men jag tänker att vi måste jobba på ett annat sätt nu när vi har inte lika många medarbetare. Det gäller ju för mig att förankra och stötta medarbetarna i att vi är färre personal.

Att jobba på ett annat sätt, vad betyder det?

– Vi måste använda de verktyg som står till buds, möta eleverna på bästa sätt utifrån det vi har att använda oss av.

För att vända på det – det här avskräckte dig inte från att söka jobbet?

– Det är tufft i alla skolor idag, det finns inte någon kommun som just nu har pengar så det räcker. Vi har ett minskat elevantal i hela Sverige, och måste anpassa kostymen efter det. Jag var väl medveten om att det var de här besparingarna som skedde och att det var i det kölvattnet jag skulle komma och jobba. 

undefined
Else-Marie Isaxon är medveten om att det är kärva ekonomiska ramar. "Men det är inget unikt för Vimmerby kommun, alla kommuner har det tufft. Jag vet i vilket kölvatten jag ska jobba."

Vad var du sugen på?

– Jag ville komma tillbaka till skolans värld, där jag känner att jag har mycket kunskaper. Och Vimmerby kommun ligger mig varmt om hjärtat, eftersom jag är född och uppvuxen här. Jag har även bott utanför Gullringen. Det är verkligen lite av att komma hem. 

Framöver kommer hon att ambulera mellan skolorna och nu har hon varit ute på lära-känna-turné.

– Jag har varit ute och träffat alla elever och tycker det verkar vara jättehärliga elever. Jag håller på att lära känna hur de olika skolorna fungerar och vad som behövs på de olika skolorna. Sedan är det dags att börja jobba på ett lite djupare plan med skolans arbete, bland annat med det vi kallar för trygghetsgrupper och elevhälsoarbetet.

Kort om Else-Marie Isaxon

Ålder: 53 år.

Bor: I Kisa.

Familj: Man och två vuxna barn.

Gör: Har nyligen tillträtt tjänsten som rektor för skolorna i Gullringen, Södra Vi och Djursdala.

Fritid: Väver, spelar padel, är i vår sommarstuga, odlar en del och gillar att baka.

Ledarstil: Transparens och dialog.

Om tio år: Är jag kvar på de här jobbet. Jag tänker långsiktigt. Och det är ett jobb att byta jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!