Daniel om semifinalen: "Tror att vinnarskallen hjälper"

Storebrobördige Daniel Svensson är på blixtvisit från USA och nu berättar han om tankarna inför semifinalen av Hela Sverige bakar.

Daniel Svensson från Storebro hade som mål att inte åka ut först i programmet. Det målet klarade han med råge och på onsdagskvällen sänds semifinalen dit Daniel tagit sig.

Daniel Svensson från Storebro hade som mål att inte åka ut först i programmet. Det målet klarade han med råge och på onsdagskvällen sänds semifinalen dit Daniel tagit sig.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-30 06:00

I lördags landade "Hela Sverige bakar-Daniel" i Sverige för ett snabbt besök innan han återvänder till familjen i Phoenix där han bott sedan han slutade gymnasiet. Han stannar en vecka och kalendern är minst sagt fulltecknad.

– Jag ska hinna med att träffa familjen och så ska jag till Falkenberg och baka surdegsbröd med Daniel Larsson, en otroligt duktig bagare som jag följt i flera år. Jag ska bland annat också besöka Ekenäs Hantverksbageri nedanför Kalmar, säger Daniel Svensson. 

undefined
I viss mån var det hemlängtan och passionen för svenskt fika som fick Daniel Svensson att börja baka mera efter att först ha nördat ner sig i kaffe.

Vimmerby Tidning träffar Hela Sverige bakar-deltagaren på Bakfickan i stan. Han får en klapp på axeln och ett "Tack för underhållningen!" av en kvinna som går förbi och han berättar att han har fått mycket stöd hemifrån Sverige.

 – Det kommer från många som man inte känner. Om man lägger ut saker i sociala medier och får kommentarer tycker jag också att det är viktigt att ta sig tid att svara. Det är viktigt att vara ödmjuk, säger Daniel Svensson. 

46-åringen från Storebro har tagit sig vidare till semifinal, vilket han berättar är långt över förväntan.

– Mitt mål var att inte åka ut först. Man står i det här tältet och stressar upp sig men det gäller att njuta av att vara där. Sen har jag varit idrottare och tävlat hela mitt liv och jag tror att vinnarskallen också hjälper till lite, säger han.

undefined
I förrförra avsnittet bakade Daniel kladdkakebullar med bland annat vit chokladkladdkaka och pistagesmörkräm, till juryns stora förtjusning.

Att han hamnade i programmet var dock lite av en slump, berättar Daniel. Han försöker hålla sig uppdaterad på svenska program och det var när han var inne på Tv4 play och letade efter Solsidan som han hittade Hela Sverige bakar, som han tidigare inte kände till att det fanns en svensk version av. Han kände direkt igen förra årets deltagare Andrea Asks dialekt.

– Hon visade sig ju vara från Södra Vi. Då blev det väldigt intressant och sen sa min lillasyster att hon tyckte att jag skulle söka till programmet. Jag skickade in anmälan sista dagen, säger Daniel Svensson. 

Han beskriver sig själv som en kaffenörd och hans intresse för bakning är sprunget ur det. Han föredrar det "naturliga" och "rustika" framför bakning med bjärta färger.

– För mig hänger det ihop. Jag är intresserad av var råvarorna kommer ifrån och jag gillar verkligen vad Ekenäs Hantverksbageri gör. Det är mjöl från små kvarnar och kvalitet som går före kvantitet, säger Daniel Svensson.

I veckan åker Daniel också till Stockholm för att träffa flera ur Hela Sverige bakar-gänget.

– Vi kommer nog nörda ner oss totalt i bak-snack. Det är svårt att samla ihop alla men vi blir några stycken, jag har inte träffat dem sedan i somras så det ska bli kul, säger han.

undefined
"Det är svårt att beskriva och det en sån liten del av allt som filmas som faktiskt kommer med i programmet sen", säger Daniel Svensson om tiden i tältet.
undefined
Daniel Svensson i Hela Sverige bakar-tältet.

Han beskriver hur det var som att vara i en bubbla att vara med i programmet och att deltagarna blev väldigt tajta med varandra. 

– Det var svårt att komma ur bubblan när jag kom tillbaka till USA. Jag kommer ihåg när jag var på jobbet bara några dagar efter att jag kommit hem och nästan bröt ihop totalt när jag pratade om det. Det är svårt att beskriva och det en sån liten del av allt som filmas som faktiskt kommer med i programmet sen, säger Daniel Svensson.

Den som vinner Hela Sverige bakar får ju skriva en kokbok. Vad tänker du om det?

– Det tänkte man ju på redan vid castingen vad det skulle kunna tänkas bli för kokbok, om man nu vann. Jag har hela tiden tänkt att det måste bli något som är en amerikansk-småländsk fusion. 

Semifinal-avsnittet sänds på onsdagskvällen, klockan 21:00 på TV4.

undefined
"Det tänkte man ju på redan vid castingen vad det skulle kunna tänkas bli för kokbok, om man nu vann. Jag har hela tiden tänkt att det måste bli något som är en amerikansk-småländsk fusion", säger Daniel Svensson.
Daniel Svensson

Ålder: 46 år.

Familj: Fru och döttrarna Stella, 13 år i november, Kaisa, 11 år, och Elsa, 9 år.

Bor: i Phoenix, men är uppvuxen i Storebro.

Aktuell med: Deltar i Hela Sverige bakar.

Favoritbakelse: Solskensbulle, eller så kallad öppen Parisbulle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!