Ingen juldipp för butiken: "Handeln har varit bra i år"

Vimmerby bokhandel är nöjda med julhandeln och har inte märkt av den dipp som förutspåddes i höstas.

"Vi har absolut haft att göra och jag skulle gissa att det legat på ungefär samma nivå som förra året", säger ägaren Emma Harrysson-Karlsson om julhandeln på Vimmerby bokhandel.

"Vi har absolut haft att göra och jag skulle gissa att det legat på ungefär samma nivå som förra året", säger ägaren Emma Harrysson-Karlsson om julhandeln på Vimmerby bokhandel.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2024-01-03 05:00

I en intervju med Vimmerby Tidning, strax innan julhandeln drog igång, berättade bokhandelns ägare Emma Harrysson-Karlsson bland annat om utmaningarna med att driva handel i en liten stad och om konkurrensen med näthandeln.

– Jag skulle absolut säga att julen är en av de viktigaste tiderna på året för oss, säger Emma Harrysson-Karlsson.

Företaget HUI Research spådde en dipp i julhandeln 2023, på grund av det kärva ekonomiska läget, men enligt ägaren har man inte märkt jättemycket av den dippen på i bokhandeln

– Jag har inte kunnat summera alltihop än men jag tror att julhandeln har varit bra i år. Vi har absolut haft att göra och jag skulle gissa att det legat på ungefär samma nivå som förra året, säger Emma Harrysson-Karlsson. 

undefined
Julen är tillsammans med bokrean i februari bland de viktigaste perioderna på året för bokhandeln.

Bokhandeln räddades från nedläggning hösten 2020 och detta blev alltså Emmas fjärde jul med bokhandeln. Under tiden har hon sett trender komma och gå och nu kan hon berätta vilka bokjulklappar som verkar ha varit populärast den här gången.

– Det har varit ganska mycket facklitteratur och självbiografier, exempelvis Charlotte Kallas och Björn Ferrys böcker. Folkkära personer som skriver böcker har gått hem och det är även många som velat ha en bra roman. Barnböcker har också gått bra och vi märker verkligen, när vi tittar i hyllorna, att brädspel utsågs till årets julklapp. Det är ganska urplockat nu, säger hon.

undefined
"Barnböcker har gått bra och vi märker verkligen, när vi tittar i hyllorna, att brädspel utsågs till årets julklapp. Det är ganska urplockat nu", säger Emma Harrysson-Karlsson.

Har ni många trogna stamkunder?

– Ja, det skulle jag säga att vi har, både Vimmerbyfolk och från kringorterna. De är alla superviktiga för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!