Bygget av batterilagret har ännu inte påbörjats

Under våren ska ett stort batterilager ha byggts i Vimmerby, åtminstone om tidsplanen satt av företaget bakom satsningen, håller. Att det fysiska arbetet på den utsedda platsen inte har börjat än beror enligt dem på andra involverade parter.

Den här skissen visar var batterilagret ska ligga intill Södra Industrigatan mellan STG-macken och gamla VTT-fastigheten.

Den här skissen visar var batterilagret ska ligga intill Södra Industrigatan mellan STG-macken och gamla VTT-fastigheten.

Foto: Ingrid Capacity

Vimmerby2023-09-12 06:00

Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat om planer på att bygga ett batterilager och en anläggning för laddning av elfordon i Vimmerby. Bakom satsningen står företaget Ingrid Capacity. Deras vision har från början varit att den nya anläggningen ska stå klar någon gång under våren 2024. Det målet står hittills fast, trots att byggnationen ännu inte är igång.

"Fördelen med energilager är att de går ganska snabbt att bygga", skriver Erik Zsiga, kommunikationsansvarig på Ingrid Capacity, i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Enligt honom beror det på andra involverade parter att starten för byggarbetet på platsen (tomten mellan ST1-macken och gamla VTT-fastigheten intill Södra Industrigatan) dröjer. Men Zsiga uttrycker inte oro för att tidsplanen ska spricka.

"Vi siktar fortfarande på att följa tidsplanen för anläggningen, så att den blir klar våren 2024. Det kommer inte vara några problem, under förutsättning att alla involverade parter håller våra överenskomma deadlines. Det är detta vi väntar på just nu. Vi vill förstås inget hellre än att tillsammans med våra samarbetspartners komma igång i Vimmerby."

Bland annat Vimmerby Energi och Miljö, Vemab, är en av parterna involverade i projektet.

"Vi har en anslutning med Vimmerby energi och väntar på att få de sista detaljerna på plats, exempelvis ställverksgodkännande. Att ansluta den här typen av anläggning är en pågående process där flera parter är inblandade. Parallellt kommer vi att påbörja markarbeten", förtydligar Zsiga.

Ingrid Capacitys etablering i Vimmerby möjliggörs genom ett långsiktigt arrendeavtal med markägaren. Tanken är att ungefär halva området ska användas för batterilagret och den andra halvan för laddningsstationen. Flera liknande projekt är på gång på flera platser runtom i landet och bara anläggningen i Vimmerby innebär en investering på mellan 100 och 150 miljoner kronor.

"Anläggningen i Vimmerby är en av Ingrid Capacitys första, och den är därför viktig för oss. Vi hoppas och tror att energilagret ska vara till stor hjälp Vimmerbys befolkning och näringsliv, genom att göra det lokala elnätet blir stabilare, säkrare och billigare."

Det fysiska arbetet på platsen har ännu inte påbörjats. "Fördelen med energilager är att de går ganska snabbt att bygga", skriver Erik Zsiga, kommunikationsansvarig på Ingrid Capacity.
Det fysiska arbetet på platsen har ännu inte påbörjats. "Fördelen med energilager är att de går ganska snabbt att bygga", skriver Erik Zsiga, kommunikationsansvarig på Ingrid Capacity.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!