Jasmine, 16: "Man måste vara snabb"

Striden om sommarjobbarna i Vimmerby kommun kan bli tuff, att döma av mängden annonser som redan lagts ut. Rekryteringarna drar igång allt tidigare och Vimmerby Tidning gav sig ut och tog ett stickprov bland sommarjobbsökande ungdomar. "Mitt cv var klart redan i mitten av december", säger 16-åriga Jasmine Tao Gustavsson.

Jasmine Tao Gustavsson och Amanda Lundbäck går första året på Vimmerby gymnasium och redan nu har de börjat planera för säsongens sommarjobb.

Jasmine Tao Gustavsson och Amanda Lundbäck går första året på Vimmerby gymnasium och redan nu har de börjat planera för säsongens sommarjobb.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-01-19 15:00

Jasmine Tao Gustavsson och Amanda Lundbäck går första året på försäljning- och serviceprogrammet på Vimmerby Gymnasium och när Vimmerby tidning träffar dem i skolans cafeteria berättar de att de ska söka eller redan har sökt sommarjobb för i år.

– Jag har redan sommarjobb! Jag har fått ett erbjudande att vara receptionist på campingen men annars så ska jag jobba på Ica Kvantum där jag har min APL-plats, säger Jasmine Tao Gustavsson.

16-åringen berättar att hon är inne på sitt tredje år med sommarjobb.

– Jag jobbade på stadshotellet som receptionist i ett år och mitt kontrakt gick ut, jag älskar att prata med människor, säger Jasmine.

Var du snabbt ute med att söka jobb för den här sommaren?

– Jag har lärt mig att man måste vara snabb. Mitt cv och allt sådant var klart redan i mitten av december och jag började söka det som fanns redan då. Jag älskar att jobba, man slipper sitta hemma och får göra något om dagarna samtidigt som man får pengar.

Amanda Lundbäck har inte haft något sommarjobb tidigare och har ännu inte sökt något för i år.

– Nej, men jag kommer att göra det. Jag vet bara inte var än, säger hon.

Vilken sorts jobb hade du kunnat tänka dig?

– Jag kommer att ta det som är ledigt och kan tänka mig det mesta, men helt skulle jag vilja jobba inom restaurang.

Stadshotellet i Vimmerby är en av alla aktörer lokalt som söker efter sommarjobbare, och enligt hotellchefen Martina Andersson har man de senaste åren dragit igång rekryteringen extra tidigt på grund av den allt tuffare konkurrensen.

– Vi har gått ut med annonser och också fått in en hel del ansökningar, vi rekryterar för fullt inför sommaren. Är man sugen på att jobba på Statt så är det hög tid att höra av sig, vi letar efter runt 50 personer i år, säger hon till Vimmerby Tidning.

undefined
Martina Andersson, hotellchef på Stadshotellet, är inte överdrivet orolig för att inte hitta all personal som behövs. "Men sen blir det väl alltid lite knepigt att hitta de där sista", säger hon.

Förutom jobbannonserna försöker man, enligt Martina Andersson, synas runt om på skolor och liknande. Bland annat deltog man, tillsammans med knappt 30 andra lokala företag och aktörer, på en rekryteringsmässa som anordnades i idrottshallen på Vimmerby folkhögskola under onsdagen. 

– Tjänsterna vi söker är alltifrån disk och städ till reception, säger hotellchefen.

Är du orolig för att ni inte ska hitta allt folk ni behöver?

– Vi är vid gott mod och jag känner att vi har en stabil bas i år med många som vill komma tillbaka, men sen blir det väl alltid lite knepigt att hitta de där sista. Det är så i Vimmerby, det är hård konkurrens och det vet vi men jag är säker på att det kommer att lösa sig i slutändan, säger Martina Andersson.

En sökning på sommarjobb i Vimmerby kommun på Arbetsförmedlingens hemsida Platsbanken talar om att det just nu finns 40 annonser för sammanlagt 398 jobb ute, vilket är ungefär samma antal jobb som annonserades på samma sätt förra året.

  • 82 av jobben faller under kategorin Hotell och restaurang.
  • 148 av jobben faller under kategorin Vård och omsorg.
  • 17 av jobben faller under kategorin Industri och Industriell tillverkning.
  • 72 jobb faller under kategorin Sanering och renhållning.
  • Resten av jobben faller under övriga spridda kategorier, exempelvis söks både truckförare och butikspersonal.
Åbro Bryggeri söker 40 sommarjobbare. Det behövs bland annat personal i produktionen och på plocklagret.
Åbro Bryggeri söker 40 sommarjobbare. Det behövs bland annat personal i produktionen och på plocklagret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!