Nya miljöregler – så påverkas din tankstation

Flera tankstationer har nyligen stängt sin verksamhet i kommunen. Vimmerby Tidning har nu kollat med ytterligare stationer i området, för att se om fler påverkas.

Tankstationen Circle K i Vimmerby är fortfarande i bruk.

Tankstationen Circle K i Vimmerby är fortfarande i bruk.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2022-07-07 20:00

Sedan första juli i år råder nya miljöregler som ställer krav på att nedgrävda rörledningar vid bensinstationer måste skyddas mot rost för att förhindra läcka. Detta innebär att vissa drivmedelsanläggningar måste byta ut vissa ledningar och cisterner där det finns risk för läckage för att få fortsätta hålla öppet, vilket innebär en stor investering.

Vimmerby Tidning skrev nyligen om hur ändringarna slog mot Bertil Eriksson som efter 40 år kände sig tvungen att lägga ned sin tankstation i Tuna. Det väckte givetvis förvåning och frågor bland Tunaborna. Även andra stationer har drabbats. Nu senast var det Preems bensinstation på Storgatan som fick lägga ned sin verksamhet. "Vi har inte haft tillräckligt med kunder och därtill finns det stora investeringsbehov", skrev Roger Björkbacka, Preems presstjänst, då.

undefined
Från 1 juli gäller nya miljöregler för bensinstationer.

Vimmerby Tidning har kartlagt ytterligare tankstationer i kommunen för att höra hur de nya reglerna påverkar dem. Kartläggningen har rört sig om sammanlagt nio bensinstationer på olika orter.

Vimmerby 

St1: 

"St1:s båda automatstationer i Vimmerby har fått nya rörledningar och kommer därmed att fortsatt finnas tillgängliga för Vimmerbyborna att kunna tanka till ett konkurrenskraftigt pris", skriver Erica Samuelsson vid marknadsavdelningen på St1.

Circle K:

– De nya reglerna kommer inte påverka den station som jag driver. Rören byttes redan i höstas, säger Ulf Larsson, stationsföreståndare vid Circle K Vimmerby. 

Circle K Truck: 

– Allt är som det ska. Macken kommer fortsätta som vanligt, uppger kundtjänst på Circle K.

Tanka:

 – Stationen är i drift och kommer fortsätta vara det trots de nya reglerna. Den är relativt nybyggd, säger Anders Karlsson som är stationsansvarig. 

OKQ8: 

"Nödvändiga åtgärder för att möta de nya reglerna för drivmedel har redan vidtagits.", skriver Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Södra Vi

Din X: 

– Macken i Södra Vi är ovan mark och har inga rör som behöver åtgärdas. Den är i bruk och kommer fortsätta vara det, säger Lars Palmgren, regionansvarig på Din X. 

Storebro

Qstar: "Storebro station påverkas som vi ser i dagsläget inte av de nya reglerna som trädde i kraft 1 juli 2022", skriver Qstar:s marknadsavdelning.

Frödinge

Qstar: "Vår station i Frödinge påverkas i dagsläget inte av de nya reglerna", skriver Qstar:s marknadsavdelning.

En majoritet av Vimmerbys mackar är fortfarande i bruk.
En majoritet av Vimmerbys mackar är fortfarande i bruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!