Bageriet blir kvar i Vimmerby och fortsätter växa

Bageriet Guldkringlan blir kvar i Vimmerby. Behovet av större lokaler är löst och företaget siktar på fortsatt expansion. På ett och ett halvt år har antalet anställda ökat med 50 procent.

Guldkringlans vd Joakim Hesselgård är nöjd över att företaget kan fortsätta växa i de befintliga lokalerna i Vimmerby. "Det gör att vi blir kvar i Vimmerby" säger han och ser fortsatt expansion för företaget.

Guldkringlans vd Joakim Hesselgård är nöjd över att företaget kan fortsätta växa i de befintliga lokalerna i Vimmerby. "Det gör att vi blir kvar i Vimmerby" säger han och ser fortsatt expansion för företaget.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-20 20:00

– När vi tog över i september 2020 var det nio anställda, nu är vi 14 och vi headhuntar för att få rätt personer, säger Joakim Hesselgård, vd för bageriet Guldkringlan i Vimmerby.

För en dryg månad sen kunde Vimmerby Tidning avslöja att bageriets försök att hyra delar av gamla VTT-Fastigheten spruckit sen kommunen, som hyr den fastigheten på ett långtidskontrakt, och ägaren, Fastighetsbolaget Maskingatan AB, inte kunde enas om vem som skulle stå som hyresvärd för ett nytt kontrakt.

Guldkringlan valde att söka andra vägar och är nu överens med fastighetsägaren Anders Fransson om ytterligare lokaler i samma byggnad som bageriet.

– Det innebär att vi blir kvar i Vimmerby. Med de ytor vi nu får tillgång till löser vi trångboddheten för ett tag och får en helt annan struktur mellan olika delar i verksamheten, säger Joakim Hesselgård.

Guldkringlan tar över runt 100 kvadrat från Subways lager. Där kommer packering och logistik att placeras. Det frigör i sin tur ett rum som i dag främst är förråd för brödbackar. 

– Där ska vi istället producera tårtor, bakelser och kakor. Vi tar också över en liten del från klädbutiken som ligger vägg i vägg med bageriet. Det plus att packeteringen flyttas gör att vi kan få in produktionslinjer för bröd och bullar i bageriet. Dessutom kan vi nästan dubbla ytan för butiken, säger Joakim Hesselgård.

Behovet av mer kyl- och fryskapacitet täcks upp med att en fryscontainer dockas på utsidan av bageriet. 

Ni har en stor förfrågan från en världsaktör om en produkt åt dem. Hur är läget med det projektet nu?

– Vi har fått produkten godkänd och vi är betydligt närmare än någonsin. Det handlar om att vi ska enas om prislappen. Det är viktigt för oss att det ger pengar på sista raden och inte bara ökadomsättning.

Räcker lokalerna i Vimmerby till för den produktionen nu?

– Ja, och om det går i lås så ska det också kunna ge några nya jobb. Men jag kan inte säga något om vad det är för produkt eller vad det är för aktörer.

Ser du ytterligare expansion för Guldkringlan?

– Det vi gör nu ser vi som etapp ett i Vimmerby, på sikt skulle vi behöva mer. Om jag får drömma skulle det vara att ta över mer av klädbutiken och kunna ha vår butik åt Ica-parkeringen.  Sen är transportkostnaderna höga, så vi kanske behöver en filial i Västervik eller Hultsfred också. Vi får se.

Konditorerna Moa Nilsson och Cissi Albertsson är glada över att snart få en egen avdelning för tårtor, bakelser och kakor. "Jätteskönt, vi gillar ordning och reda och att styra själva", säger de.
Konditorerna Moa Nilsson och Cissi Albertsson är glada över att snart få en egen avdelning för tårtor, bakelser och kakor. "Jätteskönt, vi gillar ordning och reda och att styra själva", säger de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!