Tom fastighet skapar otrygghet i Vimmerby

Eken i centrala Vimmerby fortsätter att skapa otrygghet. Efter synpunkter från närboende vill kommunen ta tag i frågan igen.

Fastighetsägaren berättar att de kommer att öka bavakningen av Eken efter samtal med kommunen.

Fastighetsägaren berättar att de kommer att öka bavakningen av Eken efter samtal med kommunen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-09-16 06:00

Redan år 2018 slog privatpersoner larm till Miljö- och byggnadsnämnden om att den tomma fastigheten Eken på Smedjegatan i Vimmerby höll på att förvandlas till ett ”ödehus” och att ungdomar tagit sig in och använt den som tillhåll.

Sedan dess har en ny ägare tagit över men trots det verkar problemen finnas kvar. Nu vill Vimmerby kommuns folkhälsosamordnare Anders Degerman göra fastigheten tryggare.

– Det här har pågått under en längre tid. När ett hus står tomt, och särskilt så centralt, skapar det en otrygghet när det blir klotter på väggarna och gräsmattan fortsätter växa, säger Anders Degerman.

Fastigheten var kommunalt äldreboende i 40 år men har stått tom sedan 2015. Företaget Agnig Xani AB köpte den 2016 och ville göra om den till hyresrätter men gick i konkurs innan de hann börja renovera. I november 2020 köpte Samhällsbyggnadsbolaget SBB Norden AB fastigheten men det är fortfarande oklart vad som ska hända med den. Anders Degerman är orolig för att den står och förfaller.

– Vi har fått synpunkter från boende i kommunen som är oroliga. När ungdomar tar sig in och finns i byggnaden kan saker hända. Det behövs inte särskilt mycket för att någonting ska gå galet när ungdomar är ensamma utan vuxenkontroll, säger han.

Folkhälsosamordnaren kan inte säga någonting om hur frekvent ungdomar ska ha uppehållit sig i byggnaden men han vet att det förekommit även på senare tid. Nu har han bokat in ett möte med fastighetsägaren för att prata om situationen.

– Vi vill inte sätta dit någon utan det blir ett förutsättningslöst möte. Det bästa hade varit om vi kommer överens om vad som behöver göras och fastighetsägaren är ansvarfull och gör någonting åt saken, säger Anders Degerman. 

Ägarna säger att de känner till problemen och kommer att ta till åtgärder.

– Det har varit en del spring och klotter i fastigheten och efter att kommunen var i kontakt med vår förvaltare ska vi öka bevakningen. Vi söker också med ljus och lykta efter någon form av hyresgäst så att det blir lite liv och rörelse där. Det är tråkigt att en så central fastighet står tom, säger Ola Svensson, chef för Region Syd inom SBB.

Hur kommer den ökade bevakningen att se ut?

– Det handlar dels om att vår egen fastighetsförvaltare som tittar till det får öka sina ronder men vi kommer också att kontakta något jourföretag som kan göra tillsyner på kvällar och helger. 

Eken på Smedjegatan i Vimmerby var kommunalt äldreboende i omkring 40 år men står tomt sedan kommunen flyttade ut 2015. Nya ägaren SBB Norden AB har ännu inte bestämt vad man ska göra med fastigheten.
Eken på Smedjegatan i Vimmerby var kommunalt äldreboende i omkring 40 år men står tomt sedan kommunen flyttade ut 2015. Nya ägaren SBB Norden AB har ännu inte bestämt vad man ska göra med fastigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!