Lekplatserna som kommunen vill utveckla – och avveckla

I förra veckan togs ett stort kliv framåt i arbetet med kommunens lekplatser. Får kommunstyrelsen som de vill kommer flera lekplatser att få ett rejält ansiktslyft, medan andra avvecklas. "Vi vet att det finns ett skriande behov", säger Marie Nicholson (M).

I synpunkter från medborgardialogen föreslås Källängsparken som en önskvärd placering för en "generationspark". Dock har kommunen begränsade möjligheter att utveckla lekplatsen eftersom parken är kulturminnesmärkt.

I synpunkter från medborgardialogen föreslås Källängsparken som en önskvärd placering för en "generationspark". Dock har kommunen begränsade möjligheter att utveckla lekplatsen eftersom parken är kulturminnesmärkt.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-04-25 20:00

Nyligen dök ett efterlängtat dokument upp. Många av kommunens totalt 30 lekplatser är i behov av uppfräschning men trots att man köpt in en hel del ny basutrustning har både barn och leksugna vuxna tvingats vänta på kommunens lek- och badplatsstrategi. I förra veckan klubbades den igenom i kommunstyrelsen och ska nu vidare till kommunfullmäktige.

– Trots att vi väntat in strategin har vi satsat på utrustning. Vi köpte för 2,5 miljoner i fjol, utöver det för 600 000 till skolgårdar och förskolor. I år köper vi för två miljoner och även de kommande åren ska vi fortsätta investera. De grejer vi köpt ligger i magasin, men ska nu börja användas, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott.

undefined
I väntan på lek- och badplatsstrategin har kommunen fortsatt köpa in utrustning för flera miljoner. Allt är magasinerat och kommer snart att börja användas, berättar Ola Gustafsson (KD).

Den nya strategin ska fungera som en långsiktig plan för drift, utveckling och avveckling av kommunens lek- och badplatser. De nio badplatserna kommer att bestå men några av de 30 lekplatserna kommer att få stryka på foten.

– De lekplatser som finns i gruppen för de som ska avvecklas kommer inte att försvinna direkt, men vi kommer inte att laga eller ersätta sånt som går sönder, så det blir en stegvis avveckling, säger Gustafsson.

undefined
Skicket och standarden på lekutrustningen varierar. Bilden är från Kungsparken, en av 17 lekplaster i Vimmerby tätort.

Lekplatserna som kommunen vill avveckla innefattar:

Dalagatan i Gullringen, Klintgatan och Sevedegatan i Storebro, Industrigatan i Södra Vi samt Sandstensgatan, Höganäsgatan och Sibeliusgatan i tätorten.

I bedömningen har man bland annat tagit hänsyn till antal hushåll med barn i området samt nuvarande nyttjandegrad. Lekplatsen i Frödinge, som vid inventeringen ansågs vara i dåligt skick, är ett exempel på en yta som kommunen vill utveckla.

– När en lekplats avvecklas kommer samtidigt en annan i närheten att utvecklas. Vi vet att det finns ett skriande behov och det kommer att märkas redan i vår att det händer saker med lekplatserna, säger Marie Nicholson (M), kommunstyrelsens första vice ordförande.

undefined
Marie Nicholson (M) berättar att man vill samla aktiviteter för alla åldrar i en "generationspark." Förslaget är att den ska ligga mellan tennishallen och Vimarhaga.

Kommunstyrelsen har också ambitionen att Vimarparken mellan tennishallen och Vimarhaga ska bli en lekplats över generationsgränser.

– Där ska vi samla olika aktiviteter för olika åldrar. Det finns redan en del och ska bli mer, säger Marie Nicholson (M).

undefined
Många av kommunens allmänna lekplatser är slitna.

Den årliga besiktningen visar att underhållet av flera lekplatser i kommunen är eftersatt. Många av lekplatserna inom samhällsbyggnadsavdelningens ansvarsområde fick anmärkningar vid den senaste besiktningen i maj 2021. Samma besiktning visade också att Vimmerby har relativt många lekplatser med ett snitt på en lekplats per 500 invånare.

undefined
Mirja Holgersson, fritidssamordnare i Vimmerby kommun, är nöjd med resultatet av medborgardialogen.

I arbetet med lek- och badplatsstrategin har man också samlat in synpunkter från kommunens barn och ungdomar. Fritidssamordnaren Mirja Holgersson, som sitter med i arbetsgruppen där exploateringsingenjör, folkhälsosamordnare, driftchef, fastighetschef och gatuchef arbetar tillsammans, beskriver det arbetet som lyckat. 

– Vi har fått in ett gediget underlag med alltifrån vad de vill ha för lekplatsutrustning till vilka färger de tycker om. Gungor, gärna kompisgungor, är alltid populärt. Flera ungdomar pratade också om helheten och att man vill ha ett insektshotell eller någon odling kopplad till lekplatsen, säger hon.

Om barnens förslag "flygande båt", "utekök", "regnbågsgunga" och "anka att åka på" blir verklighet återstår att se.

Gamla däckgungar på en lekplats i Södra Vi.
Gamla däckgungar på en lekplats i Södra Vi.
Riktlinjer

Kommunstyrelsen vill att följande ska vara långsiktiga riktlinjer för lekplatserna i kommunen:

● De är roliga och stimulerande samtidigt som de är säkra och trygga

● De är tillgängliga

● Nyetablerade lekplatser görs tillgängliga för all

● Det ska finnas informationsskyltar vid varje lekplats

● De ska innehålla en bas med liknande redskap, men ambitionen är även att skapa en variation mellan lekplatserna 

● Vid planering av lekplatserna lägga in teman på utvalda platser för att öka attraktiviteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!