Nyligen dök ett efterlängtat dokument upp. Många av kommunens totalt 30 lekplatser är i behov av uppfräschning men trots att man köpt in en hel del ny basutrustning har både barn och leksugna vuxna tvingats vänta på kommunens lek- och badplatsstrategi. I förra veckan klubbades den igenom i kommunstyrelsen och ska nu vidare till kommunfullmäktige.
– Trots att vi väntat in strategin har vi satsat på utrustning. Vi köpte för 2,5 miljoner i fjol, utöver det för 600 000 till skolgårdar och förskolor. I år köper vi för två miljoner och även de kommande åren ska vi fortsätta investera. De grejer vi köpt ligger i magasin, men ska nu börja användas, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott.
Den nya strategin ska fungera som en långsiktig plan för drift, utveckling och avveckling av kommunens lek- och badplatser. De nio badplatserna kommer att bestå men några av de 30 lekplatserna kommer att få stryka på foten.
– De lekplatser som finns i gruppen för de som ska avvecklas kommer inte att försvinna direkt, men vi kommer inte att laga eller ersätta sånt som går sönder, så det blir en stegvis avveckling, säger Gustafsson.
Lekplatserna som kommunen vill avveckla innefattar:
Dalagatan i Gullringen, Klintgatan och Sevedegatan i Storebro, Industrigatan i Södra Vi samt Sandstensgatan, Höganäsgatan och Sibeliusgatan i tätorten.
I bedömningen har man bland annat tagit hänsyn till antal hushåll med barn i området samt nuvarande nyttjandegrad. Lekplatsen i Frödinge, som vid inventeringen ansågs vara i dåligt skick, är ett exempel på en yta som kommunen vill utveckla.
– När en lekplats avvecklas kommer samtidigt en annan i närheten att utvecklas. Vi vet att det finns ett skriande behov och det kommer att märkas redan i vår att det händer saker med lekplatserna, säger Marie Nicholson (M), kommunstyrelsens första vice ordförande.
Kommunstyrelsen har också ambitionen att Vimarparken mellan tennishallen och Vimarhaga ska bli en lekplats över generationsgränser.
– Där ska vi samla olika aktiviteter för olika åldrar. Det finns redan en del och ska bli mer, säger Marie Nicholson (M).
Den årliga besiktningen visar att underhållet av flera lekplatser i kommunen är eftersatt. Många av lekplatserna inom samhällsbyggnadsavdelningens ansvarsområde fick anmärkningar vid den senaste besiktningen i maj 2021. Samma besiktning visade också att Vimmerby har relativt många lekplatser med ett snitt på en lekplats per 500 invånare.
I arbetet med lek- och badplatsstrategin har man också samlat in synpunkter från kommunens barn och ungdomar. Fritidssamordnaren Mirja Holgersson, som sitter med i arbetsgruppen där exploateringsingenjör, folkhälsosamordnare, driftchef, fastighetschef och gatuchef arbetar tillsammans, beskriver det arbetet som lyckat.
– Vi har fått in ett gediget underlag med alltifrån vad de vill ha för lekplatsutrustning till vilka färger de tycker om. Gungor, gärna kompisgungor, är alltid populärt. Flera ungdomar pratade också om helheten och att man vill ha ett insektshotell eller någon odling kopplad till lekplatsen, säger hon.
Om barnens förslag "flygande båt", "utekök", "regnbågsgunga" och "anka att åka på" blir verklighet återstår att se.