Moderaterna vill låta vinsten stanna i Vemab

Kommunen ska inte ta ut extra vinst från Vimmerby Energi- och Miljö AB för att klara sin egen drift. Det anser oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Vemabs elproduktion i kraftvärmeverket på Tallholmen är den stora förklaringen till bolagets rekordvinst, som Niklas Gustafsson (M) och moderaterna tycker ska stanna kvar i bolaget.

Vemabs elproduktion i kraftvärmeverket på Tallholmen är den stora förklaringen till bolagets rekordvinst, som Niklas Gustafsson (M) och moderaterna tycker ska stanna kvar i bolaget.

Foto: Arkivfoto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-03-14 05:00
undefined
Niklas Gustafsson (M) är oppositionsråd och ledamot i kommunstyrelsen och i styrelsen för det kommunala holdingbolaget, Vimmerby kommun Förvaltning AB.

– Beslutet togs utan att efterfråga Vemabs investeringsplan. Vi vet att Vemab står inför stora investeringar. Då är det fel läge att öka vinstuttaget för att kommunen ska klara sin egen driftkostnad, säger Niklas Gustafsson.

Förra veckan offentliggjorde Vemab den absolut högsta vinsten någonsin på 48,7 miljoner kronor. Samtidigt har ägaren, det vill säga Vimmerby kommun, ändrat på principen för vinstutdelning. Istället för max fem miljoner kronor tar kommunen ut 13,5 miljoner kronor och 35,2 stannar kvar i bolaget.

Beslutet togs i styrelsen för Vimmerby kommun förvaltning AB. Där var Niklas Gustafsson emot det beslutet. Något han markerat i en protokollsanteckning.

– Det här uttaget riskerar att bromsa satsningar på grön energi och omställningen till mer hållbarhet där Vemab är en av de viktigaste aktörerna kommunen har, anser Niklas Gustafsson.

– Vi tror också att de satsningarna kan ge ännu större vinst på sikt, säger han.

undefined
Vemab gör en vinst på 48,7 miljoner. Kommunen ändrar principen för vinstuttag och ökar på taket från fem till 13,5 miljoner.

Den absolut största förklaringen till den stora vinsten är bolagets elproduktion, och den finns ju kvar, hur ser du på det?

– Så är det, men vi vet ingenting om prisnivån framåt, så det kan ha varit en tillfällig topp nu, säger Niklas Gustafsson.

Om det inte ska tas ut extra pengar från bolagen nu, hur vill ni få mera pengar till driften?

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp om varför Vimmerbys drift kostar 45 miljoner mer än jämförbara kommuner. Vi har inte sämre förutsättningar, snarare bättre...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!