Kritik mot att upphandla arbetsskor till vårdpersonalen

Riktigt alla jublar inte över beskedet att all vårdpersonal ska få fria arbetsskor efter många års kamp för det. Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) tycker att majoriteten väljer fel väg.

"Ett skobidrag är billigare och mer effektivt än att handla upp arbetsskor till personalen" anser moderaterna och oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

"Ett skobidrag är billigare och mer effektivt än att handla upp arbetsskor till personalen" anser moderaterna och oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Foto: Jimmy Karlsson / Arkiv

Vimmerby2023-03-10 15:30
undefined
Niklas Gustafsson (M) är oppositionsård och ledamot i kommunstyrelsen.

– Ska det införas fria arbetsskor är det bättre med ett skobidrag än att göra en upphandling, säger Niklas Gustafsson.

På torsdagen presenterade majoriteten med S-C och V hur man tänker lösa den mångåriga stridsfrågan om fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen. Högre skatteinkomster än beräknat gör att man fått loss 750 000 kronor som nu ska tillföras socialnämnden som ska göra en upphandling av skor till all personal inom vård- och omsorgssektorn.

undefined
Moderaterna i Vimmerby tycker att majoriteten väljer fel väg när fria arbetsskor till vårdpersonalen ska införas.

Niklas Gustafsson tycker att man borde valt en annan väg

– Vi tror att det skulle bli billigare med ett skobidrag som fungerar på samma sätt som friskvårdsbidraget. Man köper sina skor och får tillbaka pengarna mot uppvisat kvitto, säger han.

– På det sättet kan också var och en av de anställda välja vilka skor man vill köpa och var man vill köpa skorna. Det tror vi också gynnar den lokala handeln mer än vad en upphandling gör.

– Det blir också ett mer effektiv sätt och därmed billagre för kommunen och vi tänker att en sån modell träffar fler anställda även utanför vård- och omsorgen, säger Niklas Gustafsson.

Någon konkret summa för ett skobidrag kan han inte precisera, men menar att en lösning ryms inom de två miljoner M och KD avsatt i sin ändringsbudget för personalbefrämjande åtgärder som bland annat fria arbetsskor och högre friskvårdsbidrag till de anställda.

Skobidraget kommer att lanseras som ett motförslag till majoritetens förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!