Delade meningar om farthindrets effekt

Farthindret på Lundgatan möttes av kritik när det uppfördes. "Kan inte se varför man gör den åtgärden", säger Astrid Lindgrens Världs vd Jocke Johansson. Hur upplever räddningstjänsten och kommunen det hela?

Farthinder på Lundgatan i Vimmerby har suttit uppe sedan vecka 26 i år. Dess effekt har inte utvärderats ännu.

Farthinder på Lundgatan i Vimmerby har suttit uppe sedan vecka 26 i år. Dess effekt har inte utvärderats ännu.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-08-04 05:00

– Vi har inte fått in några externa synpunkter. Vi upplever inte att köerna till Astrid Lindgrens Värld har blivit längre men kan uppleva att det tar längre tid att åka därifrån, säger samhällsbyggnadschefen Andreas Horste.

Farthindret sattes upp i vecka 26, efter en utredning om trafiksäkerhet. Efter sommaren ska kommunen se över om det har gett rätt effekt.

Jocke Johansson är fortsatt kritisk till farthindret och menar att lokalbefolkningen påverkas negativt.

– Jag kan inte se att trafiken har varit ett bekymmer. Det sker sällan olyckor här och tycker inte man ska bygga saker som inte behövs.

Han berättar att vissa gäster kommenterar långa bilköer och att det stärker hans övertygelse, att farthindret inte gör nytta.

Andreas Horste vill inte kommentera farthindret vidare utan hänvisar till att de ska utvärdera detta.

Farthindret, en säkerhetsrisk eller möjlighet?

– Allt är beroende på vilken period vi befinner oss i och det går inte att blunda för att det blir långa köer till Astrid Lindgrens Värld, säger Kennet Söderberg vid räddningstjänsten.

Han berättar att de sällan gör utryckningar till just Lundgatan. Om de skulle behöva göra det, menar han att det finns flera alternativa vägar som de kan ta för att öka framkomligheten. Enligt honom har farthindret varit uppe för kort tid för att räddningstjänsten ska kunna utvärdera det.

– Min övertygelse minskar inte, säger Jocke.

Vd Jocke Johansson menar att farthindret främst påverkar lokalbor negativt.
Vd Jocke Johansson menar att farthindret främst påverkar lokalbor negativt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!